Martti Tuohimetsä: Therapeia 60 vuotta

Ther­a­peia-säätiö oli tien­raivaa­ja alka­es­saan 60 vuot­ta sit­ten jär­jestää sys­temaat­tista psyko­ana­lyyt­tista ja psyko­dy­naamista koulu­tus­ta. Se on koulut­tanut yli 700 psykoter­apeut­tia, ja parhail­laan opiskele­vien kanssa heitä on yhteen­sä noin 800. Heistä 166 on psyko­ana­lyytikko­ja, 78 las­tenpsykoter­apeut­te­ja, ja lop­ut vaa­ti­van- tai eri­ty­is­ta­son psykoter­apeut­te­ja. Uuden psykoter­apeut­ti­ase­tuk­sen jäl­keen Ther­a­peia-säätiö on koulut­tanut tai koulut­ta­mas­sa 77 opiske­li­jaa yhteistyössä Helsin­gin ja Itä-Suomen yliopis­to­jen kanssa. Säätiö on lisäk­si julkaissut 56 kir­jaa, ja uusia on suun­nit­teil­la.

Ther­a­peian ensim­mäisil­lä vuosikym­me­nil­lä opin­not aloitet­ti­in tutki­mal­la lukukau­den ver­ran filosofisia ihmiskäsi­tyk­siä ja tieto­te­o­reet­tisia kysymyk­siä. Sit­ten ohjel­mas­sa oli kehi­tysp­sykolo­giaa, Freudin elämäk­er­ta ja teo­ri­at, eksis­ten­tial­istien näke­myk­siä ja Dasein­ana­lyysia, psykoosien teo­ri­aa, antropol­o­gista lääketiedet­tä, psyko­so­mati­ikkaa, pari- ja ryh­mäter­api­an perustei­ta, yhteisö­pa­tolo­giaa jne. Sijaiskär­simyk­sen ja ylisukupolvi­su­u­den sekä varhaisen kohtelun ja trau­ma­ti­soi­tu­misen reaal­ista merk­i­tys­tä pain­otet­ti­in pikem­min kuin freudi­laista viet­tip­sykolo­giaa. Moni­te­o­reet­tisu­us leimasi alku­peräistä ther­a­peialaisu­ut­ta. Valitet­tavasti sit­tem­min van­ha ther­a­peialaisu­us läh­es katosi, ja opin­nois­sa keski­tyt­ti­in etupäässä brit­tiläisi­in objek­tisuhde­te­o­ri­oi­hin.

Suomen Psyko­ana­lyyt­ti­nen yhdis­tys ja Ther­a­peia hal­lit­si­vat psykoter­api­an kent­tää vuosikym­meniä keskinäisen kil­pailun ja opil­lis­ten jän­nit­tei­den sävyt­tämänä. Ther­a­peia oli pitkään ikään kuin altavas­taa­jana, sil­lä ei ollut esit­tää yhtä tiivistä teo­reet­tista raken­nel­maa kuin naa­puril­la. Sil­lä ei ollut Freudia, jos­ta oli tul­lut lop­ulli­nen auk­tori­teet­ti ja jon­ka perä­vanaan aset­tau­tu­mi­nen takasi psykoter­api­ak­en­tän arvos­tuk­sen. Koulukun­taiset jän­nit­teet ovat sit­tem­min osit­tain lien­tyneet, mut­ta ei vaiku­ta toden­näköiseltä, että tapah­tu­isi yhteen­su­lau­tu­mista. Oikeaop­pisu­ut­ta ja lin­noit­tau­tu­mista on vielä liikaa.

Yhteiskun­nan tukemista markki­nao­suuk­sista ovat ilmaan­tuneet tais­tele­maan mm. kog­ni­ti­iviset, tunne- ja ratkaisukeskeiset, trau­mat­er­apeu­tit, taide­ter­apeu­tit jne. Psyko­ana­lyyt­ti­nen ajat­telu laa­jem­minkin on joutunut kri­ti­ikin kohteek­si viimeisen vuosikymme­nen aikana, kun on ryhdyt­ty väit­tämään, että eri­tyis­es­ti kog­ni­ti­iviset ja ratkaisukeskeiset ter­api­at tuot­ta­vat suurem­man oirei­den vähen­e­misen kuin psyko­ana­lyyt­ti­nen ter­apia. Tässä on selvästi tarkoi­tushakuisu­ut­ta ja koulukun­taisia moti­ive­ja. Jarl Wahlström kir­joit­taa keskustelupuheen­vuorossaan: ”Kuitenkin käytän­nössä psykoter­a­pi­ois­sa tiet­ty­jen oirei­den vähen­e­m­i­nen tai toim­intakykyp­is­tei­den lisään­tymi­nen on ter­apeutin ja poti­laan keskinäisessä yhteistyössä vähem­män fokuk­ses­sa, työsken­te­lyn kohdistues­sa poti­laan koet­tui­hin ongelmi­in ja elämän­laatu­un. Mitat­tavis­sa ole­va vaiku­tus on tietysti tärkeä, mut­ta psykoter­api­an ter­veystu­lok­sen supis­t­a­mi­nen siihen jät­tää var­joon­sa hoidon varsi­naisen poti­laalle anta­man hyö­dyn. Kär­jistämät­tä voi sanoa, että oirei­den lieven­tymi­nen on poti­laan psyykkisen ahdin­gon vähen­e­miseen ja toim­i­ju­us­tun­non lisään­tymiseen liit­tyvä oheishyö­ty.” Psykoter­a­pi­oiden tulok­sel­lisu­us­tutkimus onkin Wahlströmin mukaan ongel­mallista. Mat­ti Hut­tunen (Duodec­im 17/2018) kir­joit­taa: ”Kon­trol­loidut hoito­tutkimuk­set suo­si­vat väistämät­tä lääke­hoitoa tai tiukasti ohjeis­tet­tu­ja lyhyt­ter­a­pi­oi­ta. Tässä ilmapi­iris­sä poti­laan kohtaami­nen jää hel­posti sivu­osaan ja muut­tuu väli­neel­lisek­si oireky­se­lyk­si tai käsikir­jo­ja seu­raaviksi epäaidoik­si tapaamisik­si.” Mark Solms (Psykoter­apia 2/2018) puolestaan on tiivistänyt psyko­ana­lyyt­tisen ter­api­an ydin­pe­ri­aat­tei­ta seu­raavasti: ”tois­teis­ten teemo­jen tun­nist­a­mi­nen poti­laan koke­mus­maail­mas­sa, tun­tei­den ja käsi­tys­ten kytkem­i­nen men­neisi­in koke­muk­si­in, huomion kiin­nit­tämi­nen tun­teisi­in, joi­ta poti­las pitää mah­dot­tom­i­na hyväksyä, osoite­taan tapo­ja, joil­la poti­las vält­tää näitä tun­tei­ta, keski­tytään tässä-ja-nyt-ter­api­a­suh­teeseen, vede­tään yhteyk­siä ter­api­a­suh­teen ja muiden ihmis­suhtei­den välille. On valai­se­vaa huo­ma­ta, että nämä tekni­ikat johta­vat parhaisi­in hoito­tu­lok­si­in riip­pumat­ta psykoter­api­an muo­dos­ta. Toisin sanoen, samat tekni­ikat ennakoi­vat opti­maal­ista hoito­tu­losta myös CBT:ssä, vaik­ka ter­apeu­tit itse usko­vat tekevän­sä jotain muu­ta. Ei siis liene yllä­tys, että riip­pumat­ta val­it­se­mas­taan suun­tauk­ses­ta, psykoter­apeu­tit val­it­se­vat useim­miten itse itselleen psyko­ana­lyyt­tisen psykoter­api­an!” Ehkä käytän­nön ter­api­atyössä ongel­ma ei ole niinkään eri teo­ri­ois­sa, vaan parem­minkin niiden soveltamises­sa. Hoito­suhtei­den umpiku­jien taustal­la saat­taa mon­esti olla ter­apeut­tien mono­maa­ni­nen pyrkimys nähdä ongel­ma jonkin yhden teo­ri­an val­os­sa.

Olemme haas­tatelleet kuut­ta pitkän päivä­työn organ­isaa­tios­sa tehnyt­tä senio­r­ia, jot­ka tässä edus­ta­vat laa­jaa koulut­ta­jakun­taa. Haas­tat­te­lut sisältävät paljon arvokas­ta his­to­ri­ankir­joi­tus­ta jatkaen siitä, mihin Juhani Ihanuk­sen 20 vuot­ta sit­ten kir­joit­ta­ma Ther­a­peian varhais­vai­hei­den his­tori­ik­ki Vas­taan­ot­to­ja jäi. Sille kai­vat­taisi­inkin jatko-osaa, jos­sa pun­taroitaisi­in myös yhteisön muut­tumista ja kehit­tymistä tähän päivään tul­taes­sa.

Kun psyko­ana­lyysi on menet­tänyt asemi­aan, olisi hyvä ymmärtää, mik­si niin kävi. Itse arve­len yhdek­si syyk­si pait­si koulu­tuk­sen raskaut­ta myös teo­ri­an ja metap­sykolo­gian jäykkyyt­tä sekä virheel­lisiä ole­tuk­sia, joi­ta ei ole yhteis­es­ti uudelleen arvioitu. Viit­taan ylävireiseen psykol­o­gisoin­ti­in, ole­tuk­si­in esimerkik­si psykoosien, autismin tai sek­suaal­is­ten poikkeamien alku­perästä, nature–nurture-kiistassa aset­tau­tu­miseen yksipuolis­es­ti ympäristönäke­myk­sen kan­nalle. Monien van­ho­jen ja osin liioit­tele­vien käsit­tei­den, kuten kan­tanäky, kuole­man­vi­et­ti, kas­traa­tioahdis­tus, peniska­teus, oidi­puskom­plek­si jne. merk­i­tys olisi hyvä arvioi­da uudelleen. Myös käsi­tys tiedosta­mat­tomas­ta tietoisu­ud­es­ta pois tor­jut­tu­jen tai dis­so­sioitu­jen asioiden paikkana on puut­teelli­nen, sil­lä ihmis­ten toimia ja ajatuk­sia ohjaa etupäässä laa­ja neu­rokog­ni­ti­ivi­nen tiedostam­a­ton, jon­ka ole­mas­saolon parem­pi ymmärtämi­nen aset­taa psyykkisen työn ja psykol­o­gisen pon­nis­telun real­is­tiseen kehyk­seen. Onko­han niin, että human­is­tis-hermeneut­ti­nen läh­estymiskul­ma tarvit­see rin­nalleen mui­ta teo­ri­oi­ta, tässä tapauk­ses­sa lähin­nä neu­roti­eteet ja käyt­täy­tymis­geneti­ikan, jot­ta se ei enää harhau­tu­isi yhtä hel­posti omaan syväl­lisyy­teen­sä? Psyko­ana­lyysin tärkein anti onkin toimi­va kli­ini­nen menetelmä, ei niinkään metap­sykolo­gia.

Toiv­otaan että se koke­mus ja ymmär­rys, joka psyko­ana­lyyt­tiseen per­in­teeseen liit­tyy, vahvis­tu­isi ja kehit­ty­isi edelleen antaen vaikut­tei­ta muille suun­tauk­sille, samal­la niitä itse muil­ta saaden. Eklek­ti­nen ja holisti­nen näke­mys psykoter­api­as­ta olisi tule­vaisu­udessa toiv­ot­tavaa, ja tämän soisi koske­van kaikkia koulukun­tia.

Mart­ti Tuo­himet­sä
pää­toimit­ta­ja