Olavi Lindfors: Psykoterapioiden yhteiset ja erityiset tekijät

Pääkir­joi­tus

Yksi psyko­dy­naamisen psykoter­apiatutkimuk­sen pio­neereista, Lester Luborsky esit­ti kol­le­goi­neen jo 1975 siihenas­tis­ten vaikut­tavu­us­tutkimusten poh­jal­ta näke­myk­sen, ettei mitään psykoter­api­aa voi­da johdon­mukaises­ti osoit­taa toisia menetelmiä tehokkaam­mak­si. Se pitää edelleen paikkansa: keskimäärin saman­su­u­ruiseen annok­seen perus­tu­vien ter­a­pi­oiden vaikut­tavu­us ei merkit­tävästi eroa toi­sis­taan. Jos ero­ja havaitaan, ne ovat yleen­sä pieniä ja kli­inis­es­ti merk­i­tyk­set­tömiä. Tämä laa­jaan aineis­toon ja saman­su­un­taisi­in löy­dök­si­in perus­tu­va johtopäätös on hyvä ottaa huomioon siinä, miten suh­taudumme omaan tai omik­si kokemi­imme ter­api­amenetelmi­in ja mui­hin psykoter­a­pi­oi­hin. Toisaal­ta lisään­tyvää näyt­töä on siitä, että hoidon kestol­la on väliä ja että yksilö­ta­sol­la eri­laisil­la läh­estymis­tavoil­la on merk­i­tys­tä. Tietomme ovat vähäiset siitä, kuin­ka arvioi­da ter­api­an pitu­u­den ja inten­si­teetin tarvet­ta, hoito­pros­essien laat­ua ja sitä mikä merk­i­tys on eri­ty­isil­lä tekni­ikoil­la.

Selit­tävänä tek­i­jänä sille, ettei saman­pi­tu­is­ten mut­ta hyvinkin eri­lais­ten ter­a­pi­oiden vaikut­tavu­us merkit­tävästi eroa, on arvioitu ole­van sen, että eri­laisia suun­tauk­sia edus­ta­vat psykoter­apeu­tit pystyvät mui­ta suun­tauk­sia edus­tavien kanssa keskimäärin yhtä hyvin luo­maan toimi­van yhteistyö­suh­teen ja huomioimaan poti­laan tarpeet. Erot yksit­täis­ten ter­apeut­tien välil­lä ovat suurem­mat kuin suun­tausten välil­lä. Vas­tavoimana näyt­töön perus­tu­van lääketi­eteen eri ter­api­amenetelmien vaikut­tavu­ut­ta ver­taileville tutkimuk­sille ja suosi­tuk­sille Yhdys­val­tain psykologiy­hdis­tyk­sen (APA) psykoter­api­a­jaos­to perusti 1999 työryh­män, jon­ka sai tehtäväk­seen tutkimusti­etoon ja asiantun­ti­joiden kon­sen­susarvioi­hin perustuen selvit­tää, mitkä ter­api­a­suh­teeseen liit­tyvät tek­i­jät ovat merk­i­tyk­sel­lisiä tulok­sel­lisu­udelle. Nyt 2019 APA:n laa­jen­net­tu työryh­mä julkaisee alueen tutkimustiedon meta-ana­lyy­sei­hin perus­tu­van päiv­i­tyk­sen psykoter­api­an vaikut­tavak­si osoite­tu­ista suhde­tek­i­jöistä. Kir­jaan perus­tu­vas­sa artikke­lis­saan ”Psy­chother­a­py rela­tion­ships that work III” (Psy­chother­a­py 2018, 55, 4) sen toimit­ta­neet John Nocross ja Michael Lam­bert korosta­vat, että eri­tyiset ter­apeut­tiset tekni­ikat ja ter­api­a­suhde eivät ole toi­sis­taan eril­lisiä, vaan väistämät­tä kietoutu­vat toisi­in­sa. Se miten ter­apeut­ti soveltaa omak­sumaansa menetelmää, on kuitenkin osoitet­tu merk­i­tyk­sel­lisem­mäk­si kuin se mitä tekni­ikkaa tai inter­ven­tioi­ta hän työssään käyt­tää.

Vaikut­tavien ter­api­a­suh­teen ele­ment­tien merk­i­tyk­sel­lisyyt­tä on voitu nyt arvioi­da 17 tek­i­jän osalta, joista on ollut saatavis­sa riit­tävästi tutkimusti­etoa. Monia mah­dol­lis­es­ti keskeisiä tek­i­jöitä on edelleen tutki­mat­ta. Eniten tietoa (306 tutkimus­ta, yli 30 000 poti­las­ta) on ker­tynyt yhteistyö­suh­teen, ter­apeut­tisen allianssin, merk­i­tyk­ses­tä aikuis­ten yksilöp­sykoter­api­as­sa. Niukim­mal­la tutkimus­näytöl­lä ovat nyt päässeet mukaan ter­apeutin vas­ta­trans­fer­enssin käsit­te­lyä koske­vat yhdek­sän tutkimus­ta, jois­sa ter­apeut­te­ja oli mukana hie­man alle 400. Vas­ta­trans­fer­enssin käsit­te­ly nähdään nykyään siis myös eri ter­api­amenetelmille yhteisenä ter­api­a­suhde­tek­i­jänä! Sekä aikuis­ten, las­ten ja nuorten yksilöter­api­as­sa, pari- ja per­heter­api­as­sa että ryh­mäp­sykoter­api­as­sa allianssi on vaikut­tavak­si osoitet­tu tek­i­jä, jon­ka yhteys tulok­sel­lisu­u­teen on keskisu­uri. Mie­lenki­in­toista on, että yhteys on voitu osoit­taa myös net­tit­er­a­pi­ois­sa, jois­sa etäkon­tak­ti ter­apeut­ti­in on hyvin niuk­ka. Mui­ta vaikut­tavak­si osoitet­tu­ja suhde­tek­i­jöitä ovat poti­laan ja ter­apeutin yhteinen käsi­tys ter­api­an tavoit­teista, ter­apeutin empa­ti­akyky, poti­laan varauk­se­ton arvos­tus, palaut­teen keruu ja sen hyö­dyn­tämi­nen ter­api­as­sa. Niukem­man tutkimus­näytön poh­jal­ta luul­tavasti vaikut­tavak­si on tun­nis­tet­tu ter­apeutin koet­tu aitous, ter­apeut­ti ihmisenä (the real rela­tion­ship), tun­tei­den ilmaisun mah­dol­lis­tu­mi­nen, myön­teis­ten odotusten vahvis­t­a­mi­nen, vas­ta­trans­fer­enssin käsit­te­ly, allianssikatkosten kor­jaami­nen ja ter­apeutin kyky välit­tää poti­laalle kuva ter­api­as­ta uskot­ta­vana toim­intana. – Edel­lis­ten poh­jal­ta kir­joit­ta­jat suosit­ta­vat mm. psykoter­api­akäytän­tö­jen ja psykoter­apeut­tik­oulu­tuk­sen pain­opis­tei­den tarken­tamista, pääosin lin­jas­sa sen kanssa, mitä pide­tään merk­i­tyk­sel­lisenä psyko­dy­naami­sis­sa ter­a­pi­ois­sa: diag­noosikeskeisen ajat­telun sijas­ta huomion tulisi olla yksilöl­lisessä kohtaamises­sa, niin että hoidolli­nen läh­estymi­nen räätälöidään poti­laan omi­naisuuk­sien (mm. tarpei­den, haavoit­tuvuuk­sien, valmiuk­sien, kult­tuu­ri­taus­tan ja odotusten) mukaan sel­l­aisek­si, mikä mah­dol­lis­taa yhteis­ten tavoit­tei­den suun­taisen, toimi­van ter­api­a­suh­teen. Vaa­ti­va tavoite, johon ei ole yksinker­taisia toim­inta­malle­ja. Onkin hyvä arvioi­da, sisäl­tyykö psykoter­apeut­tik­oulu­tuk­si­in riit­tävästi tiedol­lista ope­tus­ta ja käytän­nön har­jaan­tu­mista poti­laan yksilöl­lis­ten tarpei­den tun­nistamiseen ja ter­api­a­suhde­taidois­sa kehit­tymiseen koke­muk­sel­lisen oppimisen kaut­ta.

Jos tarkastel­laan yhtä eri­ty­istä psyko­dy­naamisen psykoter­api­an tekni­ikkaa, tulkin­nal­lista työsken­te­lyä (defenssi- ja trans­fer­enssi­t­ulk­in­to­ja), tutkimus­näyt­tö osoit­taa sil­lä ole­van kohta­lainen yhteys allianssin laatu­un – eri­tyisen tekni­ikan käyt­tö linkit­tyy näin yhteisi­in ter­api­a­suhde­tek­i­jöi­hin. Osu­vien ja oikein ajoitet­tu­jen tulk­in­to­jen voidaan rela­tion­aalisen psyko­ana­lyyt­tisen ajat­te­lu­ta­van mukaan nähdä perus­tu­van poti­laan ja ter­apeutin yhteis­toim­intaan: kun siinä onnis­tu­taan, raken­netaan yhdessä allianssia, ja jos ter­apeut­ti ajaa enem­män omaa agen­daansa, käyt­tää ennenaikaisia, yhtey­teen huonos­ti sopivia tulk­in­to­ja, yhteys kär­sii. On myös tutkimusti­etoa siitä, että eri­tyis­es­ti per­soon­al­lisu­udeltaan haavoit­tuvat poti­laat (joil­la objek­tisuh­teet ovat ongel­mallisem­pia) yleen­sä hyö­tyvät trans­fer­enssi­t­ulkin­noista, kun taas sil­loin kun ongel­mat eivät yhtä selkeästi näyt­täy­dy suh­teessa ter­apeut­ti­in, ei ole niin suur­ta merk­i­tys­tä sil­lä hyö­dyn­netäänkö tämän tyyp­pisiä tulk­in­to­ja vai ei. Kaikki­in ter­a­pi­oiden yhteisik­si tek­i­jöik­si nimet­ty­i­hin tek­i­jöi­hin liit­tyy potilas‑, ter­api­atekni­ik­ka- ja ter­apeut­titek­i­jöi­den ulot­tuvu­us. Niiden suh­teel­lisen merk­i­tyk­sen tutkimus on vas­ta alul­laan.

Psyko­dy­naamisen psykoter­api­an eri­tyi­nen kohde ovat pitkäaikai­sista ja monista samanaikai­sista mie­len­ter­vey­den ja vuorovaiku­tus­suhtei­den ongelmista kär­sivät ja itseym­mär­ryk­sen­sä syven­tymistä toivo­vat poti­laat. Kohderyh­mä on kovin eri­lainen kuin vähäisen inten­si­teetin man­u­al­isoiduis­sa lyhyt­ter­a­pi­ois­sa. Vaik­ka ter­api­an pitu­ut­ta ei Nor­crossin ja Lam­bertin kat­sauk­ses­sa ole määritel­ty yhteisek­si ter­api­a­suhde­tek­i­jäk­si, tiede­tään muus­ta tutkimuk­ses­ta, että se on olen­naista, vaik­ka ter­api­an pitu­u­den lisään­tymisen suh­teelli­nen merk­i­tys yleen­sä vähe­nee käyn­tik­er­to­jen lisään­tyessä. Entä onko psyko­dy­naamisen psykoter­api­an eri­ty­isil­lä tek­i­jöil­lä merk­i­tys­tä yli sen, mitä riit­tävän pitkään jatkunut, myön­teinen, yksilöl­lis­es­ti huomioiduk­si tulemisen mah­dol­lis­ta­va suhde tar­joaa? Sak­salaises­sa pitkän psyko­dy­naamisen psykoter­api­an vaikut­tavu­us­tutkimuk­sen aineis­tossa selvitet­ti­in tätä kysymys­tä (Huber ym., Clin Psy­chol Psy­chother 2015, 22). Tutk­i­jat havait­si­vat, että sekä ter­api­an pitu­udel­la että psyko­dy­naamisen ter­api­an pro­to­tyyp­pistä toteu­tus­ta edus­tavil­la inter­ven­tioil­la oli myön­teinen yhteys hoidon tulok­sel­lisu­u­teen: pitu­us ennusti ihmis­suhdeon­gelmien suurem­paa vähen­e­mistä ja minäku­van parane­mista ja psyko­dy­naami­nen tekni­ik­ka yhdessä pitu­u­den kanssa masen­tuneisu­u­den suurem­paa muu­tos­ta. Ei kuitenkaan tiede­tä, poikkeaako psyko­dy­naamisen tekni­ikan vaiku­tus muiden mah­dol­lis­ten läh­estymistapo­jen vaiku­tuk­ses­ta.

Määräl­lis­ten tutkimusten rin­nal­la tarvi­taan ter­api­apros­essien tapaus­tutkimuk­sia, jot­ka havain­nol­lis­ta­vat muu­tospros­esse­ja ja jois­sa voidaan luo­da uusia teo­reet­tisia malle­ja muu­tospros­es­seista ja hypo­teese­ja edelleen tutkit­tavak­si. Psykoter­apiatutkimus eri muodois­saan aut­taa meitä tun­nista­maan, mil­lä tek­i­jöil­lä on merk­i­tys­tä yleis­es­ti ja mil­lä eri­ty­istapauk­sis­sa.

Olavi Lind­fors

toim­i­tus­neu­vos­ton puheen­jo­hta­ja