Ohjeita kirjoittajille

Psykoter­apia-lehden sisäl­lön pain­opiste on psyko­ana­lyysin teo­ri­as­sa ja käytän­töön soveltamises­sa, lähin­nä psykoter­api­an ja psyko­ana­lyysin alueil­la. Lehti pyrkii seu­raa­maan ajanko­htaisia suun­tauk­sia ja perus­teo­ri­an kehi­tys­tä. Artikke­lien aiheet liikku­vat myös taitei­den ja filosofi­an alueil­la.

Lehdessä julka­istaan pääasi­as­sa suomen kielel­lä artikkelei­ta, tutkimus­selostuk­sia, kir­ja- ja taide­teosten esit­te­ly­itä ja mui­ta lehden alaan kuu­lu­via kir­joituk­sia, kuvia, ilmoituk­sia sekä main­ok­sia. Artikke­lien suositelta­va pitu­us on 25 000 — 50 000 merkkiä, kir­jae­sit­te­ly­jen enim­mäispitu­us on 15 000 merkkiä. Lehti julkaisee ajoit­tain myös ruotsinkielisiä tek­ste­jä.

Käsikir­joituk­set lähetetään sähkö­postis­sa mieluim­min Word-tek­stinkäsit­te­ly­ohjel­mal­la tehty­inä ver­sioina. Kuvat ja kaaviot tulee sijoit­taa oikeille kohdilleen itse tek­stis­sä, tai jos ne ovat eril­lis­inä, selkeästi maini­ta niiden paik­ka tek­stis­sä. Myös paperiver­sioi­ta kuvista voi tarvit­taes­sa lähet­tää.

Artikkeleik­si tar­jot­ta­vat kir­joituk­set annetaan asiantun­ti­joiden arvioitaviksi. Artikkelei­ta käsitel­lään täl­löin nimet­töminä. Myös ver­tais­arvioit­si­jat ovat anonyyme­ja. Asiantun­ti­jat voivat tehdä muu­tos- ja kor­jaus­esi­tyk­siä, jot­ka tulee ottaa huomioon. Lehden toim­i­tus toimii kom­ment­tien ja kor­jause­hdo­tusten välit­täjänä artikke­lin kir­joit­ta­jan ja ver­tais­arvioi­jan välil­lä. Toim­i­tuk­sel­la on oikeus toimit­taa tek­stiä sekä lisätä väliot­sakkei­ta tarvit­taes­sa.

Lehti ei sitoudu julkaise­maan mitään tar­jot­tua aineis­toa, ei edes pyy­det­tyä.

Artikkeleik­si tarkoitet­tui­hin kir­joituk­si­in tulee liit­tää enin­tään 100 sanan mit­tainen tiivis­telmä, jon­ka toim­i­tus muokkaa artikke­lin tai kir­joituk­sen ingres­sik­si.

Kir­joit­ta­jia pyy­de­tään anta­maan ainakin seu­raa­vat tiedot: nimi, oppi­ar­vo, ammat­ti, työ­paik­ka ja yhteystiedot (osoite, sähkö­pos­tiosoite, puhe­lin­nu­mero).

Käsikir­joituk­set tulee lähet­tää kieleltään ja tyyliltään viimeis­tellyssä muo­dos­sa. Lainasano­ja pyy­de­tään vält­tämään.

Tek­stis­sä ole­vat lähde­vi­it­teet sijoite­taan sulkeisi­in siten, että ensin tulee kir­joit­ta­jan suku­ni­mi, sit­ten läh­teen pain­ovu­osi ja lopuk­si sivut (Segal 1975, 134–135). Sivuhuo­mau­tuk­si­in voi käyt­tää lop­pu­vi­it­teitä. Lähdeluet­te­lo sijoite­taan kir­joituk­sen lop­pu­un otsikol­la Kir­jal­lisu­us. Luet­te­lo laa­di­taan tek­i­jäin suku­nimien mukaises­sa aakkosjärjestyk­sessä. Läh­teestä ilmoite­taan tek­i­jän suku­ni­mi, etu­ni­mi, julka­isu­vu­osi, teok­sen nimi, kus­tan­ta­ja ja julka­isu­paik­ka. Artikke­lista myös lehden volyy­mi ja sivut. Esimerkik­si: Bion, Wil­fred (1970). Atten­tion and inter­pre­ta­tion. Lon­don: Tavi­s­tock.; Heimann, Paula (1950). On counter trans­fer­ence. Inter­na­tion­al Jour­nal of Psy­cho-Analy­sis, 31, 81–84.; Schachtel, Ernest G. (1949). On mem­o­ry and child­hood amne­sia. Teok­ses­sa Mul­lahy, Patrick (toim.), A study of inter­per­son­al rela­tions. New York: Her­mitage Press.

Esiteltävistä kir­joista annetaan seu­raa­vat tiedot: kir­joit­ta­jan nimi (suomen­ne­tu­ista myös suo­men­ta­ja), teok­sen nimi, kus­tan­ta­ja, julka­isu­paik­ka ja ‑vuosi sekä teok­sen sivumäärä.

Artikke­lien kir­joit­ta­jille lähetetään kolme kap­palet­ta lehden kyseistä numeroa, muille kir­joit­ta­jille yksi.

Kir­joit­ta­ja luovut­taa julka­isuoikeudet (myös sähköisi­in julka­isui­hin) Psykoter­apia-lehdelle.

Mak­sulliset ilmoituk­set lähetetään toim­i­tus­si­h­teer­ille sähkö­postin liitetiedos­tona. Lehden pal­stan koko on 67 x 197 mm, kah­den pal­stan yhteen­las­ket­tu lev­eys on 140 mm ja koko sivun pain­opin­ta-ala 140 x 197 mm.

Kir­joi­tusten ja ilmoi­tusten määräa­jat ovat seu­raa­vat:

  • 1. numeroon 15.1.
  • 2. numeroon 15.4.
  • 3. numeroon 15.8.
  • 4. numeroon 31.10.

Tieteel­liset artikke­lit pyy­de­tään arvioin­ti­jär­jestelmän vuok­si toimit­ta­maan mielu­um­min puoli vuot­ta aiem­min.

Epä­selvis­sä kysymyk­sis­sä kehote­taan kään­tymään pää­toimit­ta­jien tai toim­i­tus­si­h­teerin puoleen.