Valitse vuosi:
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982


Avaa näköisversio

Erkki Heinonen: Muuttuuko ihminen?

Uutiset ovat kir­jaimel­lis­es­ti masen­tavia ja ahdis­tavia. Koti­maan medi­aa seu­rates­sa mie­len­ter­veysoireilu tun­tuu nykyiseltä nor­maalil­ta. Joka kymmenes suo­ma­lainen syö masen­nus­lääkkeitä. Use­ampi kuin joka kol­mas Kelan kor­vaa­ma sairaus­pois­saolopäivä perus­tuu mie­len­ter­vey­den häir­iöön. Ja koro­nan jälki­main­in­git, ilmas­ton­muu­tos ja äly­lait­teet ovat koetelleet nuori­son mie­len­ter­veyt­tä ympäri maail­man.

Niin ikään on kir­jaimel­lis­es­ti mil­jardin euron kysymys – vain koti­mais­ten tilas­to­jenkin val­os­sa – miten vaikut­taa näin val­tavaan ja mon­isyiseen ongel­maan. Helpo­tus­ta tuskin tuo­vat ter­vey­den­huol­lon säästö­paineet. Käsiä ei voi silti nos­taa pystyynkään. Palvelu­jär­jestelmää myller­retäänkin nyt monel­la tahol­la uuteen uskoon, ter­a­pi­oiden tar­joamisek­si yhä use­am­malle tarvit­se­valle.

Psykoter­api­an arvos­tus tun­tuu kas­va­neen paljon viime vuosi­na. Hyvä onkin, että lääk­i­tyk­sen rin­nalle tuo­daan aidosti vai­h­toe­hto­ja. Toisaal­ta suuri kysyn­tä lisää painet­ta myös ihme­pelas­tuk­sille. Tai ainakin helpoille, halvoille ja nopeille ratkaisuille. Muu­tok­si­in liit­tyy silti riske­jäkin. Tun­net­tui­hin karei­hin kuu­luu laitoshoidon purkami­nen 1980- ja 1990-luvuil­la, ilman vas­taavia sat­sauk­sia avo­hoitoon. Kun laman myötä säästöjä jatket­ti­in, kohtaa­mat­tomat ongel­mat kir­jaimel­lis­es­ti jalka­u­tu­i­v­at kaduille.

Hybristä suit­si­vat myös uudet pitkit­täis­seu­ran­nat mie­len­ter­veysongelmien yleisyy­destä. Esimerkik­si hil­jat­taises­sa, uraau­ur­ta­van kat­tavas­sa kohort­ti­tutkimuk­ses­sa seu­rat­ti­in uusisee­lan­ti­laisen Dunedin-kaupun­gin koko tiet­tynä vuon­na syn­tynyt­tä väestöä. Liki puolen vuo­sisadan seu­ran­nas­sa nähti­in, että jopa vain alle seit­semä­sosa ei täyt­tänyt mie­len­ter­veyshäir­iön kri­teere­itä yhdessäkään mit­taus­pis­teessä. Saatu hoito ei ollut tutkimuk­sen kohteena. Silti ongelmis­taan toipunei­ta oli viimeisim­mässä, 45 vuo­den mit­taus­pis­teessä vain noin kak­si viides­osaa.

Psykoter­api­an tulok­sel­lisu­us­tutkimuk­sen val­os­sakin luvut kuu­losta­vat uskot­tavil­ta. Vaik­ka hoito on keskimäärin vaikut­tavaa, psykoter­apia ei ole ihmelääke. Myös suures­sa suo­ma­laises­sa ver­tail­evas­sa tutkimuk­ses­sa havait­ti­in, että mon­et lyhy­een ter­api­aan sat­un­nais­te­tu­ista pää­tyivät myöhem­min oma-aloit­teis­es­ti pidem­pään psykoter­api­aan. Psykoter­api­an hoito­vas­teen, hoito­tarpeen ja riit­tävän määrän ennustetek­i­jöistä tarvi­taan lisä­tutkimus­ta. Myös diag­nos­ti­ik­ka muut­tuu, ja ”big dataa” on yhä helpom­pi kerätä. Ihanteel­lis­es­ti tämä johtaa alati tarkem­pi­in inter­ven­tioi­hin.

Toisaal­ta väit­te­ly jatkunee teknisen, täs­mälääketi­eteen rajoista ja siitä, mis­sä määrin ter­api­an voima riip­puu yleis­in­himil­li­sistä tek­i­jöistä, kuten läs­nä olev­as­ta ja empaat­tis­es­ta ter­apeutista. Kli­ini­nen psykolo­gia ja psykoter­apia ovat nuo­ria tieteitä. Men­neisyy­teen sijoit­tuvien lääkäris­ar­jo­jen yksi koukku on kauhun herät­tämi­nen kat­so­jas­sa siitä, kuin­ka vähän ennen tiedet­ti­in ja kuin­ka paljon luul­ti­in tiedet­tävän. Psyyken alueen lisähaas­teena on tutkimuk­sen kohteen, ihmisen, muut­tumi­nen kult­tuurin mukana.

Kult­tuuris­es­ta kul­mas­ta onkin kiin­nos­tavaa pohtia, minkälaisia ihmiskäsi­tyk­siä ja tari­noi­ta eri ter­apeut­tiset viiteke­hyk­set tar­joa­vat. Van­hal­la man­tereel­la kehit­tyneen psyko­ana­lyysin näkökul­maa elämään on luon­nehdit­tu traagisek­si tai iro­nisek­si. Kär­simys ja mene­tyk­set ovat väistämät­tömiä. Parhaista pyrkimyk­sistään huoli­mat­ta ihmi­nen pää­tyy tilanteeseen, jota hän tietois­es­ti pyr­ki eniten vält­tämään.

Myöhem­min uudel­la man­tereel­la Amerikas­sa kehit­tyivät val­oisam­mat human­is­tiset ja kog­ni­ti­iviset ter­api­a­su­un­tauk­set. Human­is­tis­ten ter­a­pi­oiden näkökul­maa on luon­nehdit­tu romant­tisek­si. Elämä on luo­va seikkailu, jon­ka arvoina ovat spon­taa­nius, tun­tei­den tun­tem­i­nen ja aidon itsen etsimi­nen. Kog­ni­ti­ivisen ter­api­an visio on puolestaan koomi­nen, sanan klas­sises­sa merk­i­tyk­sessä. Asioil­la on onnelli­nen lop­pu, vaik­ka vas­toinkäymisiä ja esteitä voikin olla matkan var­rel­la.

Miten luon­nehtia nyky­hetkeä? Medi­an ja somen pur­sua­va ”ter­apia-con­tent” ase­moi­nee mei­dät jon­nekin romant­tisen ja koomisen väli­maas­toon. Liki jokaiselle päivälle löy­tyy jut­tua tun­tei­den viesteistä ja viisaud­es­ta. Toisaal­ta niin myös niksipirkka­maisia life hack­se­ja, joil­la jokainen voi tuu­na­ta elämään­sä parem­mak­si.

Kap­i­tal­is­tiseen tehokku­ususkoon toki istu­vat onnel­liset lop­ut parem­min. Lop­pukädessä kaik­ki ongel­mat voidaan selät­tää. Kukin voi psykotekni­ikoil­la paran­taa tuot­tavu­ut­taan. Silti viisaut­ta voi olla myös elämän traag­is­ten ja iro­nis­ten aspek­tien hyväksymi­nen: että kaik­ki muu­tok­set, tai muut­tumat­to­muus, eivät ole omis­sa käsis­sämme.

Mukail­tu Psykolo­gia-kon­gressin kut­su­luen­nos­ta 23.8.2024 ”Muut­tuuko ihmi­nen – näkökul­mia psykoter­apiatutkimuk­ses­ta”