Valitse vuosi:
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982


Avaa näköisversio

Mikael Leiman: Semioottinen objektisuhdeteoria kognitiivis-analyyttisen terapian teoriana

Vuon­na 2001 Antho­ny Ryle esit­ti ajatuk­sen semi­oot­tis­es­ta objek­tisuhde­teo­ri­as­ta (engl. semi­otic object rela­tions the­o­ry, SORT) Iso-Bri­tann­ian kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen psykoter­apeut­tiy­hdis­tyk­sen vuosikon­gres­sis­sa. Hän tarkoit­ti sil­lä sel­l­aista käsi­tys­tä psyykkises­tä kehi­tyk­ses­tä, joka selit­tää psyykkisten toim­into­jen muo­dos­tu­misen merkkien välit­tämän sosi­aalisen vuorovaiku­tuk­sen avul­la.

Rylen ehdo­tus avasi kiehto­van näköalan kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen ter­api­an teo­reet­tiselle kehit­tämiselle. Aja­tus oli kuitenkin ennenaikainen kahdessa mielessä. Ensin­näkin merkkivälit­teisen toimin­nan idea edel­lyt­tää merkin käsitet­tä, joka sal­lii psyykkisten toim­into­jen kat­ta­van ana­lyysin. Tämä tarkoit­taa sitä, että käsit­teen pitää toimia sekä yksinker­tais­ten ais­ti­toim­into­jen että kehit­tynei­den sisäis­ten toim­into­jen ja kom­mu­nikaa­tion ana­ly­y­sis­sa. Vuosi­tuhan­nen tait­teessa täl­laista merkin käsitet­tä ei vielä ollut käytet­tävis­sä.

Lev Vygot­s­ki on merkkien välit­tämän toimin­nan teo­ri­an kan­taisä. Hän olet­ti merkin perus­muodok­si puhutun sanan. Se sai hänet erot­ta­maan ”korkeam­mat psyykkiset toimin­not” yksinker­taisem­mista toimin­noista kuten ais­timis­es­ta ja tahat­tomas­ta muis­tamis­es­ta, joi­ta hän tarkasteli ärsyk­keen ja reak­tion teo­ri­an val­os­sa. Tämä johti kohtalokkaisi­in seu­rauk­si­in hänen kuole­mansa jäl­keen. Vygot­skia syytet­ti­in intellek­tu­al­is­mista, ja venäläisen psykolo­gian perus­par­a­dig­mak­si tuli vuosikym­me­nien ajak­si ärsyke‒reaktiomalliin nojau­tu­va tutkimus.

Vygot­skin omak­sumas­sa merkin käsit­teessä oli toinenkin ongel­ma. Se sovel­tui vain kog­ni­ti­ivis­ten toim­into­jen erit­te­lyyn. Elämän­sä lop­pu­vai­heessa hän tiedosti tämän rajoit­tuneisu­u­den ja omak­sui pereši­vanie-käsit­teen ihmisen emo­tion­aalis­es­ti värit­tynei­den koke­musten ana­lyy­sivä­li­neek­si. Käsitet­tä on vaikea suo­men­taa, mut­ta lähim­mät vasti­neet ovat ”elämys” tai ”koke­mus”.

Toisek­si sitkeä ris­tiri­ita kog­ni­ti­ivis­ten sekvenssien ja vas­tavuorois­t­en asetelmien välil­lä oli kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen teo­ri­an puit­teis­sa edelleen ratkaise­mat­ta. Se oli alun perin seu­raus­ta Rylen tavas­ta olet­taa, että psyko­ana­lyyt­ti­nen objek­tisuhde­teo­ria voitaisi­in selit­tää kog­ni­ti­ivisen sekvenssi­mallin (engl. pro­ce­dur­al sequence mod­el) avul­la (Ryle 1982).

Kog­ni­ti­ivi­nen sekvenssi ei sisäl­lä kohteen käsitet­tä

Psyko­ana­lyysi on his­to­ri­ansa kulues­sa yrit­tänyt tois­tu­vasti kolkutel­la aka­teemisen psykolo­gian ovea. 1940-luvul­la psyko­ana­lyysin käsit­teitä pyrit­ti­in tulk­it­se­maan behav­ior­is­min näkökul­mas­ta. 1970-luvul­la kog­ni­ti­ivis­es­ta psykolo­gias­ta tuli aka­teemisen psykolo­gian val­tavir­ta, ja sil­loin kokeilti­in psyko­ana­lyysin kog­ni­ti­ivista luku­ta­paa. Rylen sekvenssi­malli oli osa tätä teo­reet­tista keskustelua. 2000-luvul­la neu­rop­syko­ana­lyysi edus­taa samaa iki­aikaista pyrkimys­tä.

Kog­ni­ti­ivisen ja psyko­ana­lyyt­tisen teo­ri­an yhteen­sopi­mat­to­muus palau­tuu yhteen olen­naiseen eroon: psyykkisten toim­into­jen kog­ni­ti­ivi­nen kuvaus ei sisäl­lä kohteen käsitet­tä. Se taas on psyko­ana­lyyt­tisen teo­ri­an perus­lähtöko­h­ta.

Sisäis­ten toim­into­jen kohteel­lisu­us perus­tuu Franz Brentanon (1874/1995) ajatuk­seen, jon­ka mukaan jokaisel­la mie­len­toimin­nol­la on kohde. Brentano väit­ti myös, että toim­i­jan suh­tau­tu­mi­nen mie­len­sä kohteisi­in on mukana psyykki­sis­sä toimin­nois­sa. Halu­amme, rakas­tamme, vihaamme, pelkäämme, ide­al­isoimme, mitätöimme jne. kohtei­ta, joiden yhtey­teen olemme mielessämme aset­tuneet.

Kog­ni­ti­ivisen psykolo­gian lähtöko­htana on Aris­toteleelta periy­tyvä infor­maa­tion käsite: ulkois­t­en kap­palei­den muo­to siir­tyy sielu­un vail­la aineel­lisu­ut­taan. Psyyke saa alkun­sa ais­timuk­sista, jot­ka jäsen­tyvät psyykkisten perus­funk­tioiden väl­i­tyk­sel­lä rep­re­sen­taa­tioik­si. Kog­ni­ti­iviset mie­len­toim­into­jen kuvauk­set ovat for­maale­ja pros­es­siku­vauk­sia, jot­ka alka­vat ärsykkei­den syn­nyt­tämistä ais­timuk­sista ja pää­tyvät toim­intaan, joka hah­mot­tuu reak­tiok­si.

Kehitel­lessään kog­ni­ti­ivista sekvenssi­malli­aan Ryle väit­ti, että se on sovel­let­tavis­sa sekä yksinker­taisi­in että mutkikkaisi­in toim­intoi­hin (Ryle 1982, 12). Tavoit­teel­lis­ten toim­into­jen toteut­ta­mi­nen sisältää sar­jan skripte­jä tai skeemo­ja. Niiden avul­la voidaan kuva­ta ham­paiden har­jaamista yhtä hyvin kuin min­u­u­den määri­tyk­siä, jot­ka säätelevät itsear­vos­tus­ta ja elämän­päämääriä. Tämä on mah­dol­lista, kun toimin­nan kohde pois­te­taan ana­ly­y­sista.

Yri­tys istut­taa objek­tisuhde kog­ni­ti­iviseen sekvenssi­in

Ryle oli omak­sunut 1970-luvul­la vas­tavuoroisen asetel­man (engl. rec­i­p­ro­cal role) käsit­teen kuvaa­maan ihmisen suhdet­ta itseen­sä ja toisi­in. Käsit­teen lähtöko­h­ta oli psyko­ana­lyysin brit­tiläisessä objek­tisuhde­teo­ri­as­sa, eri­tyis­es­ti Melanie Kleinin, Ronald Fair­bairnin ja Har­ry Gun­tripin kir­joituk­sis­sa.

Ryle johti 1970-luvul­la Sus­sex­in yliopis­ton opiske­li­jater­vey­den­huoltoa. Hänen työno­h­jaa­janaan oli kleini­lainen psyko­ana­lyytikko Isca Salzberg­er-Wit­tem­berg (1970), joka tapasi ohjauskäyn­tien­sä lomas­sa klinikan opiske­li­ja-asi­akkai­ta. Hän teki parin arvioin­tikäyn­nin kulues­sa psyko­dy­naamisen for­mu­loin­nin, jota Ryle sovel­si asi­akastyössään. Menet­te­ly periy­tyi seu­raa­van vuosikymme­nen puolel­la kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen ter­api­an refor­mu­loin­tikäytän­töön.

Ryle alkoi seu­ra­ta Sus­sex­in opiske­li­jater­vey­den­huol­lon tar­joamien lyhyi­den ter­a­pi­oiden tulok­sel­lisu­ut­ta George Kel­lyn Reper­to­ry grid ‑menetelmän avul­la. Se sovel­tui tehtävään hyvin, sil­lä menetelmä kar­toit­taa henkilön yksilöl­listä suh­tau­tu­mista hänelle tärkeisi­in mie­len kohteisi­in. Niitä kut­su­taan menetelmässä ele­menteik­si. Yksilöl­listä suh­tau­tu­mista kohteeseen kut­su­taan kon­struk­tiok­si. Kon­struk­tiot tuote­taan haas­tat­telus­sa, jos­sa ele­ment­te­jä ver­tail­laan keskenään ja etsitään niiden samankaltaisu­ut­ta tai vas­takkaisu­ut­ta.

Ryle kehit­ti grid-menetelmästä dyadis­en ver­sion (Ryle & Lunghi 1970), jos­sa ele­men­tit muo­dos­tu­i­v­at tutkit­ta­van itselleen merk­i­tyk­sel­li­sistä objek­tisuhteista. ”Min­un suh­teeni äiti­i­ni”, ”äidin suhde min­u­un”, ”min­un suh­teeni kump­pani­i­ni”, ”kump­panin suhde min­u­un” ja ”min­un suh­teeni itseeni” ovat esimerkke­jä ele­menteistä, jot­ka syn­nyt­tivät alku­peräisen vas­tavuoroisen asetel­man käsit­teen. 

Vas­tavuoroinen asetel­ma sisäl­si myös ajatuk­sen pro­jek­tios­ta, joka saa henkilön näkemään tois­t­en toimin­nan omien suh­tau­tu­mistapo­jen­sa värit­tämänä. Dis­sosi­aa­tion ja osaob­jek­tien ideat sisäl­tyivät alun perin Rylen vas­tavuoroisi­in asetelmi­in (Ryle 1975).

Vas­tavuoroista asetel­maa voi tarkastel­la psyko­ana­lyyt­tisen objek­tisuh­teen hah­mot­tamise­na Kel­lyn kon­struk­tio­teo­ri­an ja grid-menetelmän väl­i­tyk­sel­lä. Psyko­ana­lyyt­tisessä teo­ri­as­sa olen­nainen kohteen käsite on säi­lynyt mut­ta kapeu­tunut kat­ta­maan vain henkilölle tärkeät ihmis­suh­teet ja kon­struk­tioiden määrit­tämän suh­tau­tu­misen itseen­sä. Melanie Kleinin ajat­telus­sa tärkeät tiedosta­mat­tomien fan­ta­sioiden kohteet jäivät tarkastelun ulkop­uolelle.

Kun Ryle omak­sui kog­ni­ti­ivisen sekvenssi­mallin vas­tavuoroisia asetelmia selit­täväk­si yleisek­si peri­aat­teek­si, hän ei havain­nut kohteen käsit­teen katoamista psyykkisten toim­into­jen ana­ly­y­sis­sa. Kog­ni­ti­ivis­es­ta psykolo­gias­ta puut­tu­va toimin­nan kohteel­lisu­u­den idea kuitenkin estää sen pros­es­siku­vausten inte­groimisen psyko­ana­lyyt­tiseen teo­ri­aan.

Ryle havait­si muu­ta­man vuo­den kulues­sa, että vas­tavuorois­t­en asetelmien sijoit­ta­mi­nen sekvenssi­malli­in oli ongel­mallista. Hän ratkaisi ongel­man ter­mi­nol­o­gis­es­ti. Vas­tavuoroisen asetel­man perään lisät­ti­in sana ”prose­du­uri”. Näin syn­tyi ”rec­i­p­ro­cal role pro­ce­dure” (Ryle 1985). Ratkaisuyri­tys ei ollut aito teo­reet­ti­nen syn­teesi. Ter­miä oli vaikea suo­men­taa järkevästi. Kokeilin ”vas­tavuoroista rooli­toim­intat­a­paa”, mut­ta sen tarkoitet­ta oli mah­do­ton­ta artiku­loi­da selväsanais­es­ti. Suomenkieliseen KAT-teo­ri­aan vaki­in­tui vas­tavuoroinen asetel­ma sel­l­aise­naan kuvaa­maan henkilön suhdet­ta toisi­in ja itseen­sä. ”Toim­intat­a­pa” puolestaan viit­tasi alku­peräiseen ”pro­ce­dur­al sequence” ‑ter­mi­in. Tämä ter­mi­nologi­nen ratkaisu johti suo­ma­laisen KAT-käytän­nön vähit­täiseen, huo­maa­mat­tomaan eriy­tymiseen brit­tiläis­es­tä.

Bri­tan­ni­as­sa yri­tys sisäl­lyt­tää objek­tisuh­teen käsite kog­ni­ti­ivisen sekvenssin puit­teisi­in ilmeni 1980-luvun lop­ul­ta asti jatku­vana väit­te­lynä kog­ni­ti­ivis­ten sekvenssien ensisi­jaisu­ut­ta korostavien ter­apeut­tien ja objek­tisuhtei­ta pain­ot­tavien ter­apeut­tien välil­lä. Käsit­teelli­nen yhteen osumat­to­muus pakot­ti psykoter­apeu­tit hah­mot­ta­maan asi­akkaiden ongelmia joko kog­ni­ti­ivisi­na toim­intaketjuina tai kohteel­lisi­na vas­tavuoroisi­na asetelmi­na.

Käytän­nön psykoter­apeut­tises­sa työssä on mah­dol­lista vai­hdel­la käsit­teel­lisiä näkökul­mia. Psykoter­apeu­tit saat­ta­vat liikkua joko kog­ni­ti­ivis­ten sekvenssien tai objek­tisuhde­te­o­reet­tisen näkökul­man välil­lä koke­mat­ta sen suurem­paa ris­tiri­itaa. Koke­neet ter­apeu­tit val­it­se­vat näkökul­mansa jous­tavasti asi­akkaiden ongelmien ja ter­apeut­tisen yhteistyön kul­lois­t­enkin haastei­den mukaan. Käsit­teel­liset epäjo­hdon­mukaisu­udet eivät sik­si ole suurem­min häirin­neet ter­apeut­tien käytän­nön työtä.

Kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen ter­api­an vahvu­us on sen tavas­sa pyrk­iä asi­akkaan ongelmien yhteiseen for­mu­loin­ti­in, joka antaa ter­apeut­tiselle yhteis­toimin­nalle tavoit­teen ja suun­tavi­ivat. Osu­va refor­mu­laa­tio aut­taa tun­nista­maan, kuin­ka asi­akkaan tois­tu­vat toim­intata­vat ilmenevät ter­apeut­tises­sa vuorovaiku­tuk­ses­sa. Ter­api­a­su­un­tauk­sen kehit­tymisen myötä on syn­tynyt monia uusia for­mu­loin­nin tapo­ja, mut­ta kaikkien tavoit­teena on tuot­taa ter­api­an ensi het­k­istä alka­en yhteinen näke­mys asi­akkaan oire­i­ta ylläpitävistä toim­intatavoista.

Suo­ma­laises­sa ter­api­akäytän­nössä toim­intat­a­paa ja vas­tavuoroista asetel­maa ei pakotet­tu kog­ni­ti­ivisen sekvenssi­mallin puit­teisi­in, kos­ka ”vas­tavuoroinen rooli­toim­intat­a­pa” ei ollut ymmär­ret­tävä ter­mi. Ter­apeuteille oli luon­te­vaa vali­ta kuvaustapa sen mukaan, mikä asi­akkaan prob­lemati­ikas­sa näyt­ti tem­a­ti­soitu­van ensisi­jaisek­si. Tästä tosin seurasi se, että sekvenssi­mallin ja vas­tavuoroisen asetel­man teo­reet­ti­nen yhteen osumat­to­muus jäi tun­nista­mat­ta 2010-luvun puo­liväli­in asti.

Vuosikym­menten kulues­sa vas­tavuoroisen asetel­man käsite on kokon­aan irtau­tunut psyko­ana­lyyt­tis­es­tä objek­tisuhde­teo­ri­as­ta. KAT-ter­apeu­tit hah­mot­ta­vat sen nyky­isin vuorovaiku­tuk­sen sisäistyneenä mal­li­na (engl. rela­tion­ship tem­plate) varsin samaan tapaan kuin inter­per­soon­al­lisen ter­api­an ja skee­mat­er­api­an teo­ri­ois­sa.

Merk­ki-käsit­teen imple­men­toin­ti teo­ri­aan lisää sekaan­nus­ta

Sekvenssien ja asetelmien suhde KAT-teo­ri­as­sa säi­lyi jän­nit­teisenä Rylen (1985) ter­mi­nol­o­gis­es­ta inte­groin­tiehdo­tuk­ses­ta huoli­mat­ta koko 1980-luvun lop­pupuolen. Vuosikymme­nen lop­pu­vu­osi­na yritin yhdessä Rylen kanssa ratkaista tätä jän­nitet­tä Vygot­skin kult­tuuri­his­to­ri­al­lisen toimin­nan teo­ri­an avul­la.

Ymmär­simme syn­teesite­htävän kuitenkin eri lail­la. Ryle ajat­teli, että kog­ni­ti­ivi­nen sekvenssi­malli voisi toimia Vygot­skin merkkivälit­teis­ten toim­into­jen teo­ri­an ja psyko­ana­lyyt­tisen objek­tisuhde­teo­ri­an inte­groivana lähtöko­htana (Ryle 1991). Hän piti sekvenssi­malli­aan edelleen yleisenä psyykkisiä ilmiöitä selit­tävänä peri­aat­teena.

Minä halusin kor­va­ta sekvenssi­mallin kult­tuuri­his­to­ri­al­lisen toimin­nan teo­ri­al­la. Tätä lähtöko­h­tien eroa emme kuitenkaan tuol­loin tun­nista­neet. Kätketys­tä näke­my­seros­ta syn­tyi teo­reet­ti­nen dialo­gi, jon­ka sisäl­löt tiivistyivät 1990-luvun alkupuolen julka­isu­is­sa (Leiman 1992; Ryle 1994; Leiman 1994). Selvyyt­tä kog­ni­ti­ivisen ja psyko­ana­lyyt­tisen teo­ri­an yhteis­mi­tat­to­muu­teen se ei kuitenkaan tuonut. Päin­vas­toin.

Olin aiem­mas­sa tutkimustyössäni havain­nut, että kult­tuuri­his­to­ri­al­lista toimin­nan teo­ri­aa ja psyko­ana­lyysiä yhdis­tää kohteen käsite. Alek­sei Leon­tievin kohteel­lisen toimin­nan teo­ri­an (Leon­tiev 1977, 3) lähtöko­htana on Karl Marx­in käsi­tys toimin­nas­ta, jon­ka avul­la ihmi­nen tyy­dyt­tää tarpeitaan muokkaa­mal­la elinympäristöään yhteis­toimin­nas­sa tois­t­en kanssa. Toimin­nalle on omi­naista, että muokkaami­nen tapah­tuu kohtei­den omi­naispi­irteitä huomioivien työvä­linei­den avul­la.

Leon­tiev hah­mot­ti toimin­nan ihmisen ja ympäröivän maail­man välisek­si yhtey­dek­si, jon­ka puit­teis­sa psyykkiset toimin­nat muotoutu­vat. Toimin­nas­ta tuli selitet­tävän reak­tion ase­mes­ta elävien organ­is­mien, myös ihmisen, ole­mas­saolon ja psyykkisen kehi­tyk­sen selit­tävä peri­aate.

Leon­tievin esit­tämä toimin­nan käsite sovel­tuu eri­tyis­es­ti aineel­lisi­in kohteisi­in suun­tau­tu­vien, instru­men­taal­is­ten toim­into­jen ana­lyysi­in. Ihmis­ten välistä vuorovaiku­tus­ta ja hei­dän psyykkisiä toim­into­jaan välit­tävät työkalu­jen ase­mes­ta merk­it. Leon­tiev ei kuitenkaan kehitel­lyt merkin käsitet­tä, joka olisi ratkaissut Vygot­skin merkkikäsit­teeseen sisäl­tyvät rajoituk­set. Sen vuok­si hänen teesiän­sä toimin­nan kohteel­lisu­ud­es­ta ja välit­tyneisyy­destä oli mah­do­ton­ta soveltaa sel­l­aise­naan ihmisen psyykkisten toim­into­jen ana­ly­y­sis­sä.

Tämä päätelmä oli lähtöko­htana pyrkimyk­sel­leni löytää vai­h­toe­hto Vygot­skin merkkikäsi­tyk­selle (Leiman 1992), ja ehdotin vai­h­toe­hdok­si Mihail Bah­tinin dial­o­gista merkkiä. Oletin, että se olisi Vygot­skin käsitet­tä parem­pi psyykkisten toim­into­jen erit­telyssä. Se näyt­ti val­ot­ta­van eri­tyisen hyvin psykoter­apeut­tisen keskustelun dynami­ikkaa ja sitä, kuin­ka ihmisen sisäiset koke­muk­set ilmenevät ter­apeut­tises­sa vuorovaiku­tuk­ses­sa.

Pyrkimyk­seni istut­taa merkkivälit­teisyy­den idea ratkaise­maan kog­ni­ti­ivis­ten sekvenssien ja vas­tavuorois­t­en asetelmien ris­tiri­itaa oli virhe. Ensik­sikin sen enem­pää kog­ni­ti­ivi­sis­sa sekvens­seis­sä kuin vas­tavuoroi­sis­sa asetelmis­sa ei ollut mitään semi­oot­tisu­ut­ta. Toisek­si kohteel­lisen, välit­tyneen toimin­nan käsite ei mah­tunut vas­tavuoroisen asetel­man sisälle, sil­lä asetel­ma hah­motet­ti­in välit­tömäk­si, vas­tavuoroisek­si inter­ak­tioma­llik­si.

Ryle ei eri­tyisem­min välit­tänyt Bah­tinin merkkikäsi­tyk­ses­tä, mut­ta Vygot­skin kehi­tysp­sykol­o­giset kir­joituk­set inspiroi­vat hän­tä. Siten kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tiseen teo­ri­aan muotou­tui 1990-luvun kulues­sa vygot­ski­lainen ker­rostu­ma, joka perusteli yleis­es­ti ihmisen yksilöl­lisen kehit­tymisen sosi­aal­ista perus­taa (Ryle & Kerr 2002). Käytän­nön ter­apeut­tisen työn käsit­teel­lisenä työvä­li­neenä sil­lä ei ollut käyt­töä.

Dialogi­nen sekvenssi­ana­lyysi

Bah­tinin dial­o­gis­es­ta merkkikäsit­teestä ei ollut ratkaise­maan kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen teo­ri­an jän­nitet­tä sekvenssien ja vas­tavuorois­t­en asetelmien välil­lä. Se löysi kuitenkin sille sopi­van paikan asi­akkaiden ilmaisun sisäl­lön hah­mot­tamises­sa.

Vuosi­na 1986‒1988 toteutin yhteistyössä Rylen kanssa Kansaneläke­laitok­sen rahoituk­sel­la kokeiluk­oulu­tuk­sen, johon osal­lis­tui 8 mie­len­ter­veystoimis­ton psykolo­gia Uuden­maan alueelta. Ensim­mäiset rek­isteröi­dyn psykoter­apeutin pätevyy­teen johta­vat koulu­tuk­set käyn­nistyivät vuon­na 1992. Toimin koulu­tusten pääopet­ta­jana mut­ta myös työno­h­jaa­jana. Ohjaus perus­tui ohjat­ta­van vapaan selon­teon ohel­la ter­api­anauhoi­tusten ja niistä lit­teroitu­jen oto­sten tarkastelu­un.

Kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tiselle ter­api­alle omi­nainen pyrkimys tuot­taa ensim­mäis­ten käyn­tien kulues­sa yhdessä asi­akkaan kanssa hänen ongelmi­aan provosoivia ja ylläpitäviä toim­intat­apo­ja kuvaa­va for­mu­loin­ti aiheut­ti koulutet­taville suuria vaikeuk­sia koulu­tuk­sen alku­vai­heessa. Kuun­nel­lessamme nauhoi­tus­ta ohjat­ta­vat kysyivät tavan takaa, kuin­ka minä tun­nistin asi­akkaan puhe­vir­ras­ta hänen tois­tu­via, ongel­mallisia toim­intat­apo­jaan.

Kahdek­san vuo­den koke­mus oli sisäistänyt hah­mo­tus­ta­van käsit­teel­liset työvä­li­neet niin, että minä ”kuulin ja näin” toim­intat­apo­jen äärivi­ivat asi­akkaan vapaan ilmaisun sisäl­lä. Koke­mus­ta ei kuitenkaan voi siirtää toisen omaisu­udek­si. Oli siis artiku­loita­va asi­akkaiden ilmaisun ja hei­dän käyt­täy­tymistään säätele­vien, usein tiedosta­mat­tomien sisäis­ten toim­intat­apo­jen väli­nen yhteys. Bah­tinin ilmaisu­teo­ria, joka oli olen­nainen osa dial­o­gisen merkkikäsit­teen sisältöä, antoi tehtävään hyvän käsit­teel­lisen työvä­lineistön.

Ilmaisuille on tun­nu­so­maista se, että niil­lä on kak­si kohdet­ta – ilmaisun viit­tausko­hde ja vas­taan­ot­ta­ja. Tämä on ilmaisu­teo­ri­an perus­teesi, jon­ka Bahtin omak­sui sak­salaiselta psykologilta, Karl Büh­ler­iltä ja kehit­teli sitä dial­o­giseen suun­taan.

Avainkäsit­teek­si osoit­tau­tui semant­ti­nen posi­tio, puhu­jan suhde ilmaisun­sa viit­tausko­hteeseen.

Dial­o­gisia suhtei­ta ei voi pelk­istää loogisik­si suhteik­si eikä kohtei­den rep­re­sen­taa­tioik­si, jot­ka sel­l­aise­naan eivät sisäl­lä mitään dial­o­gisu­ut­ta. Ne pitää luo­da sanoik­si, niiden pitää tul­la ilmaisuk­si, eri toim­i­joiden posi­tioi­ta koske­viksi lausumik­si, jot­ta niiden välille voisi syn­tyä dial­o­gisia suhtei­ta. (Bakhtin 1984, 183.)

Itseään ilmaistes­saan ihmi­nen ase­moituu aina taval­la tai toisel­la puheen­sa viit­tausko­hteeseen näh­den. Kätket­tyä polemi­ikkia koskevas­sa totea­muk­ses­sa Bahtin täy­den­tää tätä perusväit­tämään­sä. Elävässä dial­o­gis­sa toisen ihmisen kanssa puhu­jan ilmaisu suun­tau­tuu viit­tausko­hteen­sa ohel­la aina hänen ole­tuk­seen­sa vas­taan­ot­ta­jan semant­tis­es­ta posi­tios­ta; siihen, kuin­ka tämä näyt­tää suh­tau­tu­van yhteisen havain­noin­nin käsil­lä ole­vaan kohteeseen. Se, kenelle puhuu, määrää sen, miten puhu­ja sanansa aset­taa.

Semant­tiset posi­tiot näyt­täy­tyvät ilmaisun muo­toilu­tavois­sa, kuten sanavalin­nois­sa, joiden avul­la puhu­ja viit­taa ilmaisun­sa kohteeseen. Puheen proso­di­al­la, johon sisäl­tyvät inton­aa­tio, ryt­mi ja äänen­voimakku­us, hän myös ilmen­tää suh­tau­tu­mis­taan niin kohteeseen kuin vas­taan­ot­ta­jaankin.

Bah­tinin ilmaisu­teo­ria ja semant­ti­nen posi­tio sen ydinkäsit­teenä tule­vat hyvin lähelle psyko­ana­lyyt­tisen objek­tisuhde­teo­ri­an näke­mys­tä trans­fer­enssin merk­i­tyk­ses­tä poti­laan ilmais­us­sa. Ter­api­as­sa kävi­jä ottaa aina, tietois­es­ti tai tietämät­tään, huomioon sen, kenelle hän olet­taa puhu­vansa, ja ennakoi mielessään ter­apeutin suh­tau­tu­mista. Semant­tiset posi­tiot ovat myös psyko­ana­lyytikon havain­noin­nin kohtei­ta. He kuun­tel­e­vat aina analysoita­van suh­tau­tu­mista puheen­sa viit­tausko­hteisi­in (Bol­las 1987).

Bah­tinin ilmaisu­teo­ri­an ilmeinen yhteys objek­tisuhde­teo­ri­aan herät­ti kysymyk­sen siitä, voisiko sekvenssien ja asetelmien yhteen osumat­to­muu­den ylit­tää tarkastele­mal­la ihmisen tois­tu­via toim­intat­apo­ja sisäis­ten objek­tisuhtei­den ulkoisi­na ratkaisuyri­tyksinä, joil­la on ulkoinen kohde. Mitä jos kog­ni­ti­ivi­nen sekvenssi hah­motet­taisi­in dial­o­gise­na, toim­i­jan ja kohteen ajas­sa etenevänä sekvenss­inä?

Tämä oli lähtöko­htana dial­o­gisen sekvenssin käsit­teelle. Tois­tu­vien toim­intat­apo­jen hah­mot­ta­mi­nen ulkoisi­na objek­tisuhtei­den muun­nelmi­na sai nimek­seen dialogi­nen sekvenssi­ana­lyysi (Leiman 1997).

Ratkaisue­hdo­tus ei koskaan juur­tunut kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tiseen teo­ri­aan. Sekvenssi­ana­lyysi hah­motet­ti­in käytän­nöl­lisen alku­perän­sä mukaises­ti työno­h­jauk­sen työvä­li­neenä. Ennen pitkää sitä ryhdyt­ti­in sovelta­maan ter­api­a­tran­skrip­tioiden ana­ly­y­sis­sä, ja vuosien kulues­sa siitä tuli tapaus­tutkimusten ana­lyysimenetelmä (Savolainen 2020).

Semi­oot­tisen objek­tisuhde­teo­ri­an äärivi­ivat hah­mot­tuvat

2000-luvun ensim­mäisel­lä vuosikymmenel­lä dialogi­nen sekvenssi­ana­lyysi (DSA) osoit­ti hyödyl­lisyyten­sä asi­akkaiden ilmaisun ja psykoter­api­apros­essien tutkimuk­ses­sa. Kun työvä­linet­tä sovel­letaan sisäl­löltään vähitellen toi­sis­taan eroavis­sa kon­tek­steis­sa, sen rajoituk­set alka­vat tul­la näkyvi­in. DSA oli hyvä puheil­maisun mikro­ana­lyyt­ti­nen menetelmä, mut­ta Bah­tinin dialogi­nen merkkikäsite ei sovel­tunut varhaisen vuorovaiku­tuk­sen tutkimiseen, sil­lä se ei perus­tu sano­jen käyt­töön.

Kun vau­va ilmaisee tarpeitaan ja suh­tau­tu­misi­aan, hoita­vat aikuiset kyl­lä tulk­it­se­vat merkke­jä, mut­ta ne eivät nou­da­ta Bah­tinin dial­o­gisen merkin raken­net­ta. Aikuinen antaa vau­van ilmaisulle merk­i­tyk­sen, ja vähitellen siitä tulee varhaisen vuorovaiku­tuk­sen jaet­tu merk­ki.

Vuon­na 2010 paneuduin tämän havah­dut­ta­mana uudelleen merkin käsit­teen anato­mi­aan. Palasin Don­ald Win­ni­cot­tin tran­si­tioilmiöi­den teo­ri­aan (Win­ni­cott 1971), jon­ka merkkikäsitet­tä olin tarkastel­lut 1990-luvun alus­sa. Tiivistin teo­reet­tisen uudelleenarvioin­nin artikke­li­in (Leiman 2011), joka sisäl­si ajatuk­sen ihmisen kahdes­ta merkki­jär­jestelmästä.

Ensim­mäisen merkki­jär­jestelmän jaamme kaikkien elol­lis­ten olen­to­jen kanssa, toinen on omi­nainen vain meille. Ensim­mäiset merk­it syn­tyvät kohteel­lises­sa toimin­nas­sa. Toinen merkki­jär­jestelmä muotoutuu ihmis­ten välisessä kom­mu­nikaa­tios­sa. Sekin on toim­intaa, mut­ta kom­mu­nikaa­tios­sa syn­tyvien ja merk­i­tyk­seltään kehit­tyvien merkkien rakenne poikkeaa kohteel­lis­ten toim­into­jen kulues­sa muo­dos­tu­vista merkeistä ja niiden merk­i­tys­sisäl­löistä.

Merkkiä ei ole ilman toim­intaa, joka merkin syn­nyt­tää. Psyykkiset merk­it syn­tyvät toimin­nas­sa, ja ker­ran syn­nyt­tyään ne alka­vat välit­tää toim­intaa.

Toim­inta semi­oot­tisen objek­tisuhde­teo­ri­an peruskäsit­teenä

Adri­ano Milani Com­paret­ti, ital­ialainen neu­rolo­gi, on esit­tänyt ensim­mäisen empi­irisen havain­non tämän peri­aat­teen varhais­es­ta ilmen­tymästä (Com­paret­ti 1981). Hän tut­ki sik­iön liikkei­den kehit­tymistä raskau­den kahdek­san­nelta viikol­ta eteen­päin. Niiden havait­sem­i­nen tuli mah­dol­lisek­si 1970-luvun lop­pupuolel­la kehite­tyn dynaamisen ultra­ääniku­van­tamisen myötä.

Com­paret­ti havait­si, että kahdek­san­nel­la viikol­la, pain­on­sa lisään­tyessä sik­iö kos­ket­taa ajoit­tain kohdun seinämää. Nämä ensim­mäiset kohtaamiset ”jonkin” kanssa muut­ta­vat välit­tömästi sik­iön liikkei­den luon­net­ta. Ne jäsen­tyvät vai­htele­viksi liike­hah­moik­si ja alka­vat havain­noit­si­jan näkökul­mas­ta muun­tua tarkoituk­sel­lisik­si. Kah­den­nenkymme­nen­nen raskausvi­ikon aikoi­hin sik­iön liik­keet ovat vaki­in­tuneet yksilöl­lis­es­ti vai­htele­viksi, monipuolisik­si liike­sar­joik­si. Com­paret­ti tote­si, että ne näyt­tivät saman­laisil­ta kuin aikuis­ten voimis­telijoiden hyvin muo­dos­tuneet perus­li­ik­keet.

Kohdun seinämän kos­ket­ta­mi­nen on kehit­tyvän sik­iön ensim­mäi­nen kohtaami­nen ulko­maail­man kanssa. Se syn­nyt­tää jäl­jen, jota taval­lis­es­ti kut­su­taan ais­timuk­sek­si. Kohtaamisen jälkenä tuo ais­timus viit­taa kohteeseen, jon­ka yhtey­teen sik­iö on omien liikkei­den­sä voimas­ta aset­tunut. Toim­inta on psyykkisen merkin kehto.

Teo­reet­tise­na käsit­teenä toim­inta sisältää viisi toisi­in­sa kietoutu­vaa näköko­htaa:

1) Jokaisel­la toimin­nal­la on kohde. Instru­men­taal­is­ten toim­into­jen kohteet ovat ulkoisia, esineel­lisiä kohtei­ta. Kom­mu­nikaa­tios­sa ihmiset aset­ta­vat toisen­sa kohteek­seen. Myös psyykkiset toimin­nat ovat kohteel­lisia: aistin jotakin, ajat­te­len jotakin, tun­nen jotakin tai muis­tan jotakin.

2) Toim­inta on välit­tynyt­tä. Instru­men­taal­isia toim­into­ja välit­tävät työka­lut, kuten havain­tovä­li­neet ja kohdet­ta muokkaa­vat koneet. Kom­mu­nikaa­tio­ta ja psyykkisiä toim­into­ja välit­tävät merk­it.

3) Toim­i­jan ja kohteen välit­tynyt yhteys on molem­min­puo­li­nen voima­suhde.

4) Kohteelli­nen toim­inta on ajas­sa etenevää liiket­tä.

5) Ei ole toim­intaa ilman toim­i­jaa.

Toimin­nan käsit­teen sanas­to näyt­tää varsin eri­laiselta kuin per­in­teisen KAT-teo­ri­an ”prose­du­raa­li­nen sekvenssi” (Ryle 1982). Kohteel­lisen toimin­nan teo­ri­as­sa ei ole kog­ni­ti­ivisia sekvensse­jä eikä psykolo­gias­sa tavanomaista jakoa ais­timuk­si­in, havain­toi­hin, muis­ti­jälki­in, ajatuk­si­in ja tun­teisi­in. Nämä eivät ole sekvenssien osia, funk­tioi­ta, vaan kohteel­lisia, toisi­in­sa tahdis­tu­via psyykkisiä perus­toim­into­ja.

Vas­tavuoroiset asetel­mat kätkey­tyvät uudessa teo­ri­as­sa toimin­nan käsit­teen kol­man­teen näköko­htaan: toim­i­jan ja kohteen välil­lä val­lit­see molem­min­puo­li­nen voima­suhde. Se ei kuitenkaan rajoitu ihmis­ten väliseen vuorovaiku­tuk­seen kuten per­in­teisessä KAT-teo­ri­as­sa on ajatel­tu. Pari esimerkkiä valais­see asi­aa.

Puiden pilkkomi­nen on kirveen välit­tämää, instru­men­taal­ista toim­intaa. Sen vas­tavuoroiset voimat voidaan kuva­ta New­tonin kol­man­nen liike­lain avul­la: kun kak­si kap­palet­ta on vuorovaiku­tuk­ses­sa keskenään, ne kohdis­ta­vat toisi­in­sa yhtä suuret mut­ta suun­nil­taan vas­takkaissu­un­taiset voimat.

Voima­suh­teen välit­täjänä on kirves. Sen muo­to kuvas­taa toim­i­jan ja kohteen, siis halon­hakkaa­jan ja halon voima­suhdet­ta. Kirveen var­si laa­jen­taa käsi­var­ren liik­er­ataa, mikä lisää pilkko­jan liike-ener­giaa. Kirveen terä on muo­toil­tu niin, että se jakaa tämän voiman kah­teen vek­tori­in. Toinen suun­tau­tuu alaspäin ja toinen sivulle. Voimavek­to­rien yhteis­vaiku­tuk­ses­ta puu halkeaa.

Molem­min­puo­li­nen voima­suhde kas­vaa pis­teeseen, jos­sa puun raken­net­ta ylläpitävä solukko alkaa antaa perik­si. Kohteen vas­tavoiman vaiku­tuk­set ilmenevät aikaa myöten halon­hakkaa­jan väsymisenä ja kirveen­terän tyl­sistymisenä.

Välit­täessään toim­i­jan ja kohteen välistä voima­suhdet­ta instru­men­taalisen toimin­nan työka­lut viit­taa­vat aina kah­teen suun­taan, toisaal­ta toim­i­jan, toisaal­ta kohteen omi­naisuuk­si­in.

Toinen esimerk­ki val­ot­taa sitä semi­oot­tista ener­giaa, jon­ka merk­it saa­vat kom­mu­nikaa­tios­sa sen osa­puolten vas­tavuorois­t­en voimien välit­täjinä.

Autoil­i­ja oli vai­h­tanut äkil­lis­es­ti kaistaa pyöräil­i­jän eteen ja pakot­tanut tämän jar­rut­ta­maan. Pyöräil­i­jä ärtyi ja ilmaisi sen näyt­tämäl­lä autoil­i­jalle keskisormea. Seu­raavis­sa liiken­neval­ois­sa pyöräil­i­jä odot­ti auton perässä, mut­ta val­o­jen vai­htues­sa hän ohit­ti hitaam­min liik­keelle lähtevän auton. Autoil­i­ja kiihdyt­ti ja koukkasi oikealle niin, että auton takakul­ma osui polkupyörän pyörään. Pyöräil­i­jä kaa­tui tör­mäyk­sen voimas­ta ja kuoli myöhem­min vam­moi­hin­sa.

Keskisor­men näyt­tämi­nen on vah­va merk­ki, joka on saanut voimansa ihmis­ten välisessä vuorovaiku­tuk­ses­sa. Se on toisen ihmisen häpäisyn ilmaisu. Voimakkaat merk­it voivat saa­da niin ihmisen pois tolal­taan, että hän yrit­tää pois­taa häir­iön raivol­la. Esimerkissä auto on raivon instru­ment­ti­na. Vas­tavuoroisia asetelmia välit­tävät siis sekä merk­it että aineel­liset väli­neet.

Kol­mas esimerk­ki on psyykkisen itsesääte­lyn piiristä: sanamerk­it voivat muo­va­ta toim­i­jan ja esineel­lisen kohteen välistä suhdet­ta.

Stephens ym. (2009) tutki­vat kiroilun vaiku­tuk­sia kivun ais­timiseen. Kokeessa epämiel­lyt­tävä ais­timus tuotet­ti­in upot­ta­mal­la koe­henkilön käsi jääkylmään veteen. Koeryh­män jäseniä pyy­det­ti­in kiroile­maan. Ver­tail­uryh­män jäseniä pyy­det­ti­in tois­ta­maan jotakin neu­traalia sanaa. Koe­sar­ja osoit­ti, että kiroilem­i­nen paran­si kivun­si­etoa heiken­tämäl­lä kipuais­timuk­sen havait­semista.

Semi­oot­tisen ener­gian esimerk­it näyt­tävät sen, kuin­ka tun­teet välit­tävät tapah­tu­mien kulkua sosi­aalises­sa vuorovaiku­tuk­ses­sa ja itsesäätelyssä. Kog­ni­tiot ja emootiot eivät ole eril­lisiä mie­len ilmiöitä. Ne sisäl­tyvät merkkien viitev­erkon, sen merk­i­tyk­sen rak­en­teeseen. Voimasanoil­la on todel­la voimia, joi­ta ne ovat kiteyt­täneet merk­i­tyk­seen­sä ihmis­ten yhteis­toimin­nas­sa.

Merk­it kohtaamisen jälk­inä

Kun kak­si olio­ta kohtaa, kohtaami­nen jät­tää jäl­jen molem­pi­in. Näin tapah­tuu luon­non­ilmiöis­sä, elävien olen­to­jen kohtaami­sis­sa ja ihmi­sis­sä, jot­ka kohtaa­vat heitä ympäröivän aineel­lisen maail­man kohtei­ta ja toisi­aan sosi­aal­isi­na olen­toina. Kohtaamises­sa syn­tyvä jäl­ki viit­taa kohtaamisen voimi­in ja osa­puolien yksilöl­lisi­in omi­naisuuk­si­in. Mon­et luon­non­ti­eteet ovat kehit­täneet tietope­rus­tansa vain tutki­mal­la kohtaamis­ten jälk­iä, merkke­jä.

Geolo­gia on tiede, joka tutkii luon­non­ilmiöi­den syn­nyt­tämiä merkke­jä kalliop­erässä ja maak­er­rostu­mis­sa. Ne viit­taa­vat toisi­aan seu­ran­neisi­in poimuun­tu­misen ja eroo­sion voimi­in luon­non­his­to­ri­as­sa. Pelkästään näitä merkke­jä ja niiden välisiä yhteyk­siä tutki­mal­la geolog­it ovat kyen­neet rekon­struoimaan kivipla­neet­tamme neljän mil­jardin vuo­den kehi­tyshis­to­ri­an.

Lääketiede on hip­pokraat­tis­es­ta syntya­jas­taan läh­tien ollut semi­oot­ti­nen tiede. Nykyaikaiset ruumi­il­lis­ten muu­tosten havain­noin­timenetelmät ovat sairauk­sien tutkimises­sa toki paljon hienos­tuneem­pia kuin anti­ikin Kreikas­sa. Käytössämme on monipuolisia lab­o­ra­to­riokokei­ta ja kuvan­tamis­menetelmiä. Lääketi­eteel­lisen päät­te­lyn logi­ik­ka on kuitenkin säi­lynyt samana: merkkien kudel­mat, joi­ta kut­su­taan oireik­si, viit­taa­vat taudin syn­nyt­tämi­in kehon biol­o­gisi­in tapah­tu­mi­in ja solu­muu­tok­si­in.

Lääketi­eteen his­to­ria on vaikut­ta­va esimerk­ki merkkien tulk­in­takeino­jen kehit­tymis­es­tä. Jäämies Ötzin muumioitunut ruumis sisältää merkki­aarteis­ton, joka nyky­tutk­i­joille pal­jas­taa, kuin­ka hän kuoli, mitä hän oli syönyt juuri ennen kuole­maansa, kuin­ka van­ha hän oli ja mil­laisia sairauk­sien merkke­jä hänen ruumi­is­saan oli. Tiedämme myös, että hänel­lä oli geneet­ti­nen alt­tius val­timokovet­tumatau­ti­in.

Nykylääketi­eteessä puhutaan markkereista. Ne ovat merkke­jä, joiden viit­tausko­hteet on kyet­ty pal­jas­ta­maan kokeel­lisen tutkimuk­sen avul­la. Perusv­erenku­van veri­ar­vot ovat tämän päivän ark­isia merkke­jä, joiden avul­la ihmisen ter­vey­den­ti­lan ja hyv­in­voin­nin kehi­tys­tä seu­rataan. Ne näyt­tävät selvästi, ettei merkin aineel­lisel­la muodol­la tarvitse olla mitään väl­itön­tä yhteyt­tä kohteeseen­sa. Viit­taus­suh­teet on raken­net­tu lääketi­eteel­lisessä tutkimuk­ses­sa.

Psykolo­gia ei ole merkki­tiede. Se on edelleen tiukasti sidok­sis­sa aris­to­teeliseen sielunkäsi­tyk­seen, joka aloit­taa psyykkisten ilmiöi­den erit­te­lyn ais­timuk­sista. Sisäiset, sielulliset pros­es­sit muo­vaa­vat ais­ti­hah­moista havain­to­ja, mieliku­via ja muis­ti­jälk­iä, jot­ka toimi­vat ajat­telun raa­ka-aineina ja toim­into­jen ohjaa­ji­na. Toim­inta ymmär­retään tässä ajat­teluke­hyk­sessä reak­tiona, jota sitä edeltävät pros­es­sit selit­tävät.

Aka­teem­i­nen psykolo­gia, kog­ni­ti­ivi­nen neu­rotiede mukaan luet­tuna, läh­estyy psyykkisiä toim­into­ja muodol­lis­ten pros­essien näkökul­mas­ta, jon­ka Wil­helm Wundt ja hänen aikansa kokeel­liset psykolog­it omak­sui­v­at Immanuel Kan­tin inspiroim­i­na 1800-luvun lop­ul­la. Psyykkisten toim­into­jen kohteel­lisu­us ei edelleenkään sisäl­ly yleisen psykolo­gian teo­ri­aan, eikä ärsyket­tä tun­nis­te­ta kohteeseen viit­taa­vana merkkinä, kohtaamisen jälkenä.

Psyko­ana­lyysi sen sijaan omak­sui Brentanon ajatuk­sen mie­len kohteista. Freud tut­ki vapaan assosi­aa­tion avul­la psyykkisten häir­iöi­den merkke­jä poti­laiden sanal­li­sis­sa ja non­ver­baaleis­sa ilmaisu­is­sa. Siinä hän nojau­tui lääketi­eteen metodol­o­giseen par­a­dig­maan. Vapaa assosi­aa­tio osoit­tau­tui toimi­vak­si menetelmäk­si sisäis­ten merkkien merk­i­tys­rak­en­teen havain­noin­nis­sa. Sen ter­apeut­ti­nen arvo oli siinä, että poti­las itse oli havain­to­jen tek­i­jänä.

Aka­teemises­sa psykolo­gias­sa tätä pidet­ti­in epäti­eteel­lisenä, sil­lä poti­laan puheil­mais­us­sa syn­tyvän merkki­aineis­ton vai­htelua ei voin­ut kon­trol­loi­da. Tämä esti kokeel­liselle menetelmälle olen­naisen tois­tet­tavu­u­den ja yksilöistä riip­pumat­toman yleistämisen, joi­ta pidet­ti­in tieteel­lisyy­den perusedel­ly­tyk­senä. Niin­pä psyko­ana­lyysi jäi aka­teemisen val­tavir­ran ulkop­uolelle.

Kohtaamisen jälkenä merk­ki viit­taa tapah­tu­man kumpaankin osa­puoleen ja voimi­in, joi­ta kohtaamises­sa vir­iää. Merkin kohde­vi­it­teet ilmai­se­vat kohteesta sen, mil­laise­na se kohtaamistapah­tu­mana näyt­täy­tyy toim­i­jalle. Kant oli terävänäköi­nen, kun hän väit­ti, ettemme koskaan tavoita havain­nois­samme ”kohdet­ta sinän­sä”. Kohde avau­tuu toim­i­jalle sel­l­aise­na kuin hän sen toim­into­jaan muun­tele­mal­la kohtaa. 

Toim­i­jan ja kohteen molem­min­puo­li­nen voima­suhde tekee kohtaamis­es­ta dynaamisen tapah­tu­man. Sen laadus­ta ker­to­vat merkin suhde­vi­it­teet. Tämä kaksi­naisu­us merkin merk­i­tys­rak­en­teessa on tun­nu­so­maista kaikille merkeille, sekä luon­non­ilmiöi­den yhtey­dessä syn­tyville jäljille että ihmis­ten välistä vuorovaiku­tus­ta välit­täville merkeille. Merk­ki on kohde- ja suhde­vi­it­tei­den ykseyt­tä.

Luon­non ilmiöis­sä syn­tyvät kohtaamis­ten jäl­jet tal­len­tu­vat eri­laisi­na kumpaankin kohtaamisen osa­puoleen niiden omi­naispi­irtei­den mukaises­ti. Lumeen painu­va kenkä jät­tää jäl­jen lumeen, joka on kenkää paljon pehmeäm­pää. Kenkien kulu­mi­nen on kuitenkin merk­ki tois­tu­vien kohtaamis­ten voimas­ta eri­lais­ten kulkualus­to­jen kanssa. Ulkosyr­jältään madal­tunut kan­ta on suhde­vi­ite, joka ker­too käveli­jän askel­lus­tavas­ta. Saviset kengän­po­h­jat puolestaan sisältävät kohde­vi­it­teenään keväisen niityn, jon­ka kaut­ta käveli­jä oikaisi bus­sipysäkille. Kohde- ja suhde­vi­it­teet pain­ot­tuvat merkeis­sä eri tavoin, mut­ta molem­pia sisäl­tyy aina niiden viitev­erkos­toon.

Myös psyykkiset merk­it ovat kohde- ja suhde­vi­it­tei­den muo­dos­tu­mia. Psyykkiset merk­it tal­tioitu­vat her­moverkkoi­hin. Elävien organ­is­mien her­mosto on ehkä jous­tavin­ta ja mukau­tu­vin­ta mate­ri­aa, jota maail­mankaikkeus on kehi­tyk­sen­sä kulues­sa syn­nyt­tänyt.

Kog­ni­ti­ivises­sa neu­roti­eteessä kohde- ja suhde­vi­it­tei­den muo­dosta­maa psyykkisen merkin viitev­erkos­toa kut­su­taan her­moverkok­si. Jo varsin alkukan­tais­ten elävien olen­to­jen her­mosto on muotoutunut erot­tele­maan kohteisi­in viit­taa­vat havain­not niiden mah­dol­li­sista vaiku­tuk­sista eläi­men elin­toim­intoi­hin ja elos­sa pysymiseen. Tämä eriy­tymi­nen ilme­nee myös ihmi­saivo­jen rak­en­teessa. Aivokuoren alueet ovat erikois­tuneet käsit­telemään kohde­vi­it­teitä ja syvem­mät rak­en­teet, kuten lim­bi­nen jär­jestelmä, suhde­vi­it­teitä. 

Itse merkissä, kohtaamisen jäl­jessä, ne muo­dosta­vat kuitenkin sen viitev­erkos­ton sisäl­lön. Neu­roti­eteessä nykyään sovel­let­ta­vat kuvan­tamis­tutkimuk­set osoit­ta­vat, että aivoalueet ovat erit­täin verkos­toitunei­ta ja että verkos­to­jen akti­ivi­su­us vai­htelee kohteel­lis­ten toim­into­jen mukaises­ti. Psyykkiset merk­it ilmenevät her­moverkko­jen aktivoitu­misi­na, joi­hin sään­nön­mukaises­ti osal­lis­tuu usei­ta aivoaluei­ta. 

Seu­raa­van sivun kaavio kuvaa psyykkisen merkin viit­er­ak­en­teen muo­dos­tu­mista toimin­nas­sa.

Toim­inta on toim­i­jan ja kohteen molem­min­puolista, välit­tynyt­tä yhteyt­tä. Sen kuvaus on sijoitet­tu kaavion yläosaan. Toim­i­ja on vasem­mal­la, kohde oikeal­la ja keskel­lä niiden kohtaamista säätelevä väline, kolmion muo­dos­sa kuvat­tuna. Instru­men­taal­i­sis­sa toimin­nois­sa se on työkalu, kom­mu­nikaa­tios­sa se voi olla ilme, ele, sana tai lausuma. 

Merk­it ovat jälk­iä, joi­ta ajas­sa etenevä toim­inta syn­nyt­tää. Instru­men­taalises­sa toimin­nas­sa syn­tyvät merk­it ovat aineel­lisia jälk­iä, jot­ka viit­taa­vat syn­ty­ta­pah­tu­maansa. Puiden pilkkomises­sa syn­tyy las­tu­ja, tikku­ja ja kaar­nan­palo­ja. Kom­mu­nikoin­nis­sa väli­neet ovat ulkoisia merkke­jä, jot­ka sisältävät kohde- ja suhde­vi­it­tei­den verkos­ton. Ne ovat ihmis­ten välisen vuorovaiku­tushis­to­ri­an kitey­tyneitä, yhteisiä välineitä.

Merkin olen­naisin omi­naisu­us on se, että se viit­taa kohteeseen. Kohtaamisen jäl­jen aineel­lisen muodon ei tarvitse lainkaan muis­tut­taa kohdet­ta, joka on ollut kohtaamisen osa­puole­na. Savu ei näytä tulelta, mut­ta se viit­taa palamisen tapah­tu­maan. Merk­it eivät ole rep­re­sen­taa­tioi­ta.

Kaavion ydi­na­ja­tus on se, että kohtaamisen jälkenä merkki­in aina sisäl­tyy viit­teitä sekä kohteesta että kohtaamisen tapah­tu­mas­ta. Merkin viit­tausko­hteen tun­nist­a­mi­nen edel­lyt­tää sitä, että tiedämme jotakin kohtaamistapah­tu­maan sisäl­tyvistä vuorovaiku­tusilmiöistä sen osa­puolten välil­lä.

Kun kohtaamisen jäl­ki on syn­tynyt, se ei aistine­lim­ien ulot­tuville tul­lessaan kohtaa ”tyhjää taulua”. Com­paret­tin havain­to­jen perus­teel­la ensim­mäiset psyykkiset merk­it tal­len­tu­vat her­moverkoik­si heti, kun sik­iön keskush­er­mosto on anatomis­es­ti muo­dos­tunut. Syn­tyessään vau­val­la on hal­lus­saan rikas merkki­varas­to, jon­ka turvin hän kohtaa kohdun ulkop­uolisen maail­man.

Hoita­van yhteis­toimin­nan jäl­jet osu­vat tähän merkki­varas­toon, jon­ka sisäiset yhtey­det ja merkkikudelmien kul­loinenkin verkot­tumi­nen riip­pu­vat vau­van sen­hetkises­tä tilas­ta. Nälkäi­nen vau­va havait­see ja kokee rin­nan tai tut­tip­ul­lon sen mukaan, kuin­ka nälkäi­nen tai kyl­läi­nen hän on.

Kaavios­sa merk­i­tys tarkoit­taa merkin viitev­erkos­toa, jon­ka kohtaamisen jäl­ki saa osues­saan jo ole­mas­sa ole­vi­in ja sisäistä tilaa ilmen­tävi­in viitev­erkos­toi­hin. Bahtin havait­si, että sano­jen merk­i­tys­rakenne on dialogi­nen. Myös ensim­mäisen jär­jestelmän merk­it ovat ”dial­o­gisia” siinä mielessä, että merkin viitev­erkos­tossa ulkoisen kohtaamisen jäl­ki osuu sisäis­ten merkkien alati vai­htel­e­vaan kudok­seen. Tämä merk­i­tys­ten kudos muo­dostaa tulk­in­take­hyk­sen aistinelin­ten kaut­ta välit­tyneille kohde- ja suhde­vi­it­teille.

Sisäiset kohteet ovat merkkien kudelmia

Psykolo­gian semi­oot­tisen näkökul­man tärkein teo­reet­ti­nen anti kos­kee sisäis­ten kohtei­den luon­net­ta. Ne eivät ole pitkäaikaiseen muis­ti­in tal­tioitunei­ta rep­re­sen­taa­tioi­ta, vaan sisäistynei­den merkkien kudelmia. Kun jo yksit­täi­nen merk­ki sisältää kohde- ja suhde­vi­it­tei­den muo­dosta­man verkos­ton, sisäis­ten kohtei­den merk­i­tysverkos­tot ovat käytän­nössä päät­tymät­tömiä.

Psyykkisten merkkien tulk­it­sem­i­nen aset­taa eri­tyisen haas­teen, sil­lä niiden merk­i­tys­sisältö elää ja kehit­tyy jatku­vasti ihmisen koke­musten myötä. Kun Mihail Bahtin väit­ti, että sana on lop­u­ton, hän viit­tasi täl­lä sisäis­ten merkkiverkos­to­jen rajat­to­muu­teen. Ulkop­uo­li­nen havain­noit­si­ja ei voi päätel­lä, mil­laisia merk­i­tyk­siä ihmi­nen sisäl­lyt­tää sanoi­hin, joi­ta hän käyt­tää vuorovaiku­tuk­ses­sa muiden kanssa. Merk­i­tys­ten kul­loisenkin tulkin­nan rajan voi aset­taa vain ihmi­nen itse. Sen hän tekeekin, ja tuo­ta rajaa kut­summe itse­havain­noin­nin rajak­si.

Yllä olevas­sa yksinker­taises­sa kuvios­sa sana ”äiti” on merkit­ty tum­men­net­tuna viisikul­miona. Se on sanan kohde- ja suhde­vi­it­tei­den muo­dosta­ma kokon­aisu­us. Kohde­vi­ite on yksiselit­teinen. Mor, moth­er, mama ja Mut­ter viit­taa­vat samaan kohteeseen kuin suomenkieli­nen ”äiti”. Sanan suhde­vi­it­teet ovat sen sijaan yksilöl­lisiä. Ne sisältävät kohtaamis­ten his­to­ri­an, joka ulot­tuu syn­tymää edeltävään aikaan.

Sisäisenä objek­ti­na ”äiti” ei kuitenkaan rajoitu sanan viitev­erkos­toon. Kohtaamiseni äidin kanssa sisältää tapah­tu­mia, toisia ihmisiä ja ympäristöjä, joi­ta äiti tulk­it­see ja joi­hin hän suh­tau­tuu oman koke­mushis­to­ri­ansa perus­teel­la. ”Äiti” sisältää havain­to­jani äidin ja isän välis­es­tä suh­teesta ja koke­muk­sia äidin suh­tau­tu­mis­es­ta mitä eri­laisimpi­in asioi­hin.

Kuvios­sa ole­va pak­su vii­va ker­too siitä, että ”äiti­in” kuu­luu myös sel­l­aisia kudel­man osia, jot­ka ovat lohk­outuneet erilleen toi­sis­taan. Ne kan­nat­tel­e­vat merkkiverkos­to­ja, joista en ole tietoinen mut­ta joista on tul­lut min­unkin omaisu­ut­tani äidin välit­tämänä. Ylisukupolviset trau­mat ovat täl­laisia vuorovaiku­tuk­ses­sa tapah­tu­via merkkiverkos­to­jen siir­tymisiä.

Psyykkisten merkkien ker­rostuneisu­us

Psyykkisten merkkien viitev­erkos­tot ovat äärim­mäisen mon­imutkaisia his­to­ri­al­lisuuten­sa vuok­si. Merk­it varas­toi­vat kohde- ja suhde­vi­it­teitä tois­tu­vis­sa, vai­htele­vis­sa kohtaami­sis­saan ulkois­t­en kohtei­den kanssa. Ker­ran syn­nyt­tyään nämä merk­it välit­tävät myöhempiä kohtaamisia, mikä muo­vaa niiden viitev­erkos­to­ja edelleen.

Melanie Klein havait­si pieniä lap­sia tutkies­saan, että sisäiset kohteet ovat voimaperäisiä. Ne sävyt­tävät lapsen vuorovaiku­tus­ta tois­t­en ihmis­ten kanssa monin tavoin. Vuorovaiku­tus myös muokkaa sisäisiä kohtei­ta. Tähän perus­tu­vat niin kas­va­tus kuin psyykki­nen val­men­nus ja psykoter­apia.

Sisäiset objek­tit, merkkien kudel­mat, voivat muun­tua myös, kun niiden viitev­erkos­tot osu­vat tois­t­en, ulkois­t­en kohtei­den verkos­toon. Koke­muk­seni isän kanssa vaikut­ta­vat siihen, kuin­ka suh­taudun äiti­in ja kuin­ka havait­sen hei­dän vuorovaiku­tus­taan. Myös tietoisu­u­den piiri­in tule­vat muut sisäiset kohteet voivat muoka­ta sisäisen kohteen viitev­erkos­toa. Käyn­ti lap­su­u­den kotikaupungis­sa voi herät­tää muis­ton, joka keikaut­taa tietoisen käsi­tyk­sen äidis­tä kokon­aan uuteen asen­toon.

Sisäi­nen ja ulkoinen kohde­maail­ma ovat ali­tuises­sa yhtey­dessä toisi­in­sa. Ulkoinen kohde voi jät­tää pahan sisäisen jäl­jen, jos kohtaami­nen uhkaa henkeä tai on psyykkiselle itsesääte­lylle vahin­golli­nen. Ulkoisen kohteen määrit­tymi­nen pahak­si voi myös johtua sisäis­es­tä tilas­ta. Kleinin esimerk­it hyvästä ja pahas­ta rin­nas­ta kuvaa­vat tätä mah­dol­lisu­ut­ta.

Sisäis­ten paho­jen objek­tien voimat pakot­ta­vat suo­jau­tu­maan. Antho­ny Ryle (1975) omak­sui Kleinil­ta pro­jek­ti­ivisen iden­ti­fikaa­tion ja lohkomisen käsi­teet ihmisen psyykkisinä suo­jau­tu­mistapoina. Kumpikin kuvaa ihmisen yri­tys­tä tul­la toimeen sisäis­ten kohtei­den ja niiden voimien kanssa. Lohkomi­nen on psyykki­nen suo­jau­tu­miskeino, jol­la hyvä ja paha pyritään pitämään sisäisessä maail­mas­sa eril­lään toi­sis­taan. Pro­jek­ti­ivi­nen iden­ti­fikaa­tio puolestaan ilmen­tää ihmisen pyrkimys­tä sijoit­taa han­kala sisäi­nen kohde toiseen ihmiseen vuorovaiku­tuk­sen avul­la ja kon­trol­loi­da sitä. Sisäisen kohteen ymmärtämi­nen kog­ni­ti­ivise­na rep­re­sen­taa­tiona johti siihen, että nämä sisäiset suo­jau­tu­mis­toimin­nat menet­tivät yhtey­den kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen ter­api­an teo­ri­a­pe­rus­taan. Ne jäivät riip­pumaan ilmaan, mut­ta kli­inisen hyödyl­lisyyten­sä vuok­si ne ovat säi­lyneet ter­apeut­tien käsit­teel­lis­inä työvä­lineinä.

Tärkeät elämän­ta­pah­tu­mat, niin onnel­liset kuin ahdis­ta­vat, sisäistyvät alati laa­jenevi­in merkkien kudelmi­in ja niiden viitev­erkos­toi­hin, merk­i­tys­sisältöi­hin, joista olemme vain osit­tain per­il­lä. Trau­maat­tiset koke­muk­set voivat kokon­aan lohk­outua erilleen tietoi­sista muis­toista, mut­ta ne sisältävät voimaperäisiä viitev­erkko­ja, jot­ka tule­vat näkyvi­in oireina. Merkkien viit­taus­suh­teet ovat muun­tuneet. Ne tule­vat ilmi ulkoi­sis­sa kohteel­li­sis­sa toimin­nois­sa, joil­la ei aluk­si näytä ole­van mitään tekemistä trau­maat­tisen koke­muk­sen kanssa.

Seu­raa­va lain­aus Freudin luen­noista (1916) val­ot­taa, kuin­ka mutkikkai­ta trau­maat­tisen tapah­tu­man ja sen merkin väliset viit­taus­suh­teet voivat olla.

Läh­es kolmekym­men­tävuo­tias nainen, joka kär­si mitä vakav­im­mista pakko-oireista ‒ ‒ toteut­ti eri­tyisen pakko­toimin­non usei­ta ker­to­ja päivässä.

Hän rien­si huoneestaan viereiseen huoneeseen, aset­tui sei­so­maan pöy­dän viereen, joka oli keskel­lä huonet­ta, kut­sui koti­a­pu­laista, antoi tälle jonkin yhden­tekevän tehtävän tai antoi tämän men­nä anta­mat­ta mitään, ja rien­si sen jäl­keen takaisin omaan huoneeseen­sa. Oire ei ollut mitenkään ahdis­ta­va, mut­ta se herät­ti erikoisu­udessaan huomio­ta ‒ ‒.

Kun kysyin poti­laal­ta ”Mik­si teette noin? Mitä mieltä siinä on?”, hän vas­tasi: ”En tiedä.” Mut­ta eräänä päivänä, kun olin onnis­tunut häl­ven­tämään erään merkit­tävän epäi­lyn, hän pääsi äkil­lis­es­ti per­ille vas­tauk­ses­ta ja ker­toi min­ulle, mitä pakko­toim­intoon liit­tyi.

Nainen oli yli kymme­nen vuot­ta aiem­min men­nyt naimisi­in hän­tä paljon van­hem­man miehen kanssa. Hääyönä mies oli ollut impo­tent­ti. Mies oli yön kulues­sa uudelleen ja uudelleen juos­sut omas­ta huoneestaan hänen huoneeseen­sa yrit­tääk­seen yhdyn­tää, mut­ta tulok­set­ta. Aamul­la mies sanoi vihais­es­ti: ”Joudun häpeämään sisäkön edessä, kun hän tulee lait­ta­maan säng­yn.” Mies otti pul­lon punaista mustet­ta, joka sat­tui ole­maan huoneessa, ja kaa­toi sen sisäl­lön lakanaan mut­ta ei ihan siihen paikkaan, jos­sa sen olisi pitänyt olla.

En aluk­si ymmärtänyt, mikä yhteys täl­lä muis­tol­la oli pakko­toim­intoon. Ain­oa yhteys, joka tuli mieleeni, oli se, että se muis­tut­ti tois­tu­vaa ryn­täämistä huoneesta toiseen ja ken­ties koti­a­pu­laisen saa­pumista. Poti­laani vei min­ut sil­loin toisen huoneen pöy­dän luo ja näyt­ti ison tahran sitä peit­tävässä pöytäli­inas­sa. Hän ker­toi myös, että hän aset­tui pöy­dän viereen sil­lä taval­la, että hänen kut­sumansa koti­a­pu­lainen ei voin­ut olla sitä näkemät­tä.

Luen­nos­saan Freud huo­maut­taa, ettei hän olisi ikinä voin­ut arva­ta, kuin­ka oire liit­tyi naisen his­to­ri­aan, ellei tämä olisi sitä itse pal­jas­tanut. Freudin tiivis­telmä oireen eri merk­i­tysy­hteyk­sistä on kuvaa­va:

On ilmeistä, että pakko­toimin­nol­la oli mieli; se näyt­ti viit­taa­van merk­it­sevään kohtauk­seen, jota se toisti. Mut­ta mei­dän ei ole syytä pysähtyä tähän. Jos tutkimme toimin­non ja muis­ton yhteyk­siä lähem­min, saamme ehkä tietää jotakin, joka vie pidem­mälle – jotakin pakko­toimin­non inten­tios­ta. Sen ydin oli ilmeis­es­ti kut­sua apu­lainen, jon­ka kat­sot­tavak­si poti­las näyt­ti tahraa, vas­toin hänen puolison­sa huo­mau­tus­ta, että hän jou­tu­isi häpeämään apu­laisen silmien edessä. Nainen esit­ti miehen­sä osaa, jon­ka ei nyt tarvin­nut hävetä apu­laisen kat­set­ta; tahra oli oikeal­la paikallaan. Havait­semme siis, ettei hän vain tois­tanut tapah­tu­maa. Hän ker­tasi toim­intoa samal­la kor­jat­en sitä. Hän pani asi­aa kohdalleen. Mut­ta hän oikoi myös toista, hän­tä tuona yönä niin suuresti ahdis­tavaa asi­aa, joka oli tehnyt punaisen mus­teen tarpeel­lisek­si – miehen impotenssin.

Emme ehkä yhdy kaikki­in Freudin päätelmi­in, joi­ta hän teki analysoidessaan tahran viitev­erkos­toa. Eikä hänen kuvauk­sen­sa sisäl­lä kaikkia viit­taus­suhtei­ta, joi­ta tilanteessa saat­toi olla. Esimerkik­si ehkä mustepul­lo ei ollut vai­mon maku­uhuoneessa sat­tumal­ta. Mies oli melko toden­näköis­es­ti per­il­lä ongel­mas­taan. Hänen häpeään­sä saat­toi myös sekoit­tua aja­tus siitä, että sisäkkö alka­isi epäil­lä vai­mon neit­syyt­tä. 1900-luvun alun Wienis­sä naisen koske­mat­to­muus oli kyseenalais­tam­a­ton nor­mi. Punaisen mus­teen syn­nyt­tämä merk­ki suo­jeli vas­ta vihit­tyä vaimoa.

Speku­lati­ivi­su­ud­estaan huoli­mat­ta Freudin kuvaus val­ot­taa varsin hyvin merkin viit­taus­suhtei­den mon­imutkaisu­ut­ta ja his­to­ri­al­lista ker­rostuneisu­ut­ta. Näkyvä merk­ki oli tälle poti­laalle ”työkalu”. Sen avul­la hän saat­toi aset­tua yhtey­teen hääyön tuskallisen tapah­tu­man kanssa, jota ei saanut tekemät­tömäk­si. Naisen pakko­toim­into muis­tut­taa trau­ma­ti­soitunei­den poti­laiden tois­tu­via unia, jot­ka myös saat­ta­vat olla pyrkimys­tä kor­ja­ta trau­maat­tisen koke­muk­sen vau­ri­oit­tamia viitev­erkos­to­ja.

Psykoter­apia on yhteis­toim­intaa itse­havain­noin­nin työkalu­jen kehit­tämisek­si

Merk­it ovat psyykkisten toim­into­jen ja kom­mu­nikoin­nin välineitä. Sisäiset kohteet ovat merkkikudelmia, joiden viitev­erkos­tot ovat käytän­nössä rajat­to­mia. Kom­mu­nikoin­nin välineil­lä, sanamerkeil­lä taas on sosi­aalis­es­ti jaet­tu, varsin rajat­tu merk­i­tys.

Tämä syn­nyt­tää psykoter­api­as­sa kävi­jälle haas­teen: hänen on muun­net­ta­va sisäis­ten toim­into­jen­sa kohteelli­nen sisältö puhut­tu­jen sano­jen tavan­mukaisik­si merk­i­tyk­sik­si. Unen kuvaami­nen val­ot­taa tehtävän haas­teel­lisu­ut­ta. Jotkut unet sisältävät vuorop­uhelua. Sen ker­tomi­nen psykoter­apeu­ti­lle on suo­ravi­ivaista. Unis­sa on kuitenkin usein tapah­tu­mia, joiden ajalli­nen kulku on polveil­e­va, jopa kään­teinen, ja avaru­udel­liset puit­teet ovat vääristyneitä. Unen ihmiset, tilat ja esineistö on koost­et­tu eri paikoista ja eri ajoil­ta. Real­is­tisen muo­ton­sa ohel­la ne sisältävät yksi­tyisko­htia, jot­ka laa­jen­ta­vat niiden ilmeisen sisäl­lön viit­taus­suhtei­ta toisi­in tapah­tu­mi­in ja tiloi­hin.

Amalia X (Kivikkokan­gas ym. 2020) on paljon tutkit­tu poti­lastapaus, jon­ka psyko­ana­lyysi-istun­not nauhoitet­ti­in 1970-luvul­la. Aineis­toa ker­tyi yli 500 tun­nin ver­ran. Seu­raavas­sa on esimerk­ki Amalian unes­ta tun­nin 152 alus­sa.

Amalia: hhh­h­hh (7) viime yönä näin unta tänä aamu­na (2) (1) kel­lo oli juuri soin­ut (1,4) min­ut oli murhat­tu tikar­il­la

Ana­lyytikko: hm

Amalia: mut­ta se oli tosin (0,7) kuin filmis­sä (2,2) min­un piti maa­ta aika pitkään (1) mahal­lani ja tikari oli selässä ja (2,2) sit­ten tuli aika paljon ihmisiä (5) ja (2) en enää tiedä mitä varten (-) pitää käsiä aloil­laan jotenkin niin kuin kuol­lut

Ana­lyytikko: hm

Amalia: min­ulle oli hyvin noloa että hame oli luiskah­tanut niin ylös (1) takaa 

Ana­lyytikko: hm

Amalia: ja sit­ten tuli (1) kol­le­ga hyvin selvästi nähtävis­sä XY:stä se oli kaikkein ensim­mäi­nen työ­paikkani (1) hän veti tikarin selästäni ja otti sen mukaansa en tiedä se oli ikään kuin matka­muis­to (2) ja sit­ten tuli nuori pari tiedän vain, että mies oli neek­eri  ja sit­ten he leikka­si­vat pois tukkani ja aikoi­vat tosi­aan tehdä siitä peruukin, luul­lak­seni (2) ja se oli minus­ta todel­la kauheaa (2) ja he alkoi­vat sit­ten leikkaa­maankin (3) ja (2) sit­ten nousin ylös (2) ja menin (kevyt nau­rah­dus) kam­paa­jalle (3) (nielaisee) tarkoi­tan että herä­tyskel­lo soi juuri sil­loin (1) (nielaisee) soin­ut (3) ja heräsin

Uni val­ot­taa merkkien välit­tämän toimin­nan teo­ri­an viit­tä näköko­htaa ihmisen sisäi­sis­sä toimin­nois­sa. Unel­la on toim­i­ja, minä, joka on yhtey­dessä mon­en­laisi­in kohteisi­in. Niistä ensim­mäi­nen on tikari, joka välit­tää Amalian outoa tun­net­ta olla murhat­tu ja elävä, kuin kat­soisi itseään eloku­vas­sa. Unen tapah­tu­mat etenevät ajas­sa, joskin sen neljä kohtaus­ta eri ihmis­ten kanssa vai­htel­e­vat.

Ana­lyysi­tun­nil­la Amalia ei juuri pystynyt pohti­maan untaan. Hänen suh­teen­sa siihen oli mil­tei dis­sosi­ati­ivi­nen, samaan tapaan kuin unen päät­tänyt herä­tyskel­lon pärähdys. Amalia ei halun­nut miet­tiä, mitä merk­i­tysy­hteyk­siä tikar­il­la, tai kol­le­gal­la ja nuorel­la­paril­la, joka ryhtyi leikkaa­maan hänen hiuk­si­aan, mah­toi olla.

Unen kohtei­den merk­i­tys­suh­teet jäivät salaisu­udek­si. Sen tapah­tu­mat oli­vat niin sietämät­tömiä, ettei Amalia pystynyt läh­estymään niitä. Vas­ta kol­men käyn­nin jäl­keen hän saat­toi yhdis­tel­lä niiden sisältöä nyky­isyyten­sä ja men­neisyyten­sä tapah­tu­mi­in, ja myös psyko­ana­lyytikon osu­u­teen uni­hah­mo­jen joukos­sa.

Vaik­ka Amalian unen sisäis­ten kohtei­den merkkikudelmia ei tavoite­ta, hänen molem­min­puo­li­nen voima­suh­teen­sa unen muiden toim­i­joiden kanssa ilmen­tää tois­tu­vu­ut­ta, joka mah­dol­lis­taa KAT-teo­ri­an ter­mein vas­tavuoroisen asetel­man tun­nistamisen. Jokaises­sa unen kohtauk­ses­sa Amalia näyt­tää lamaan­tuneelta uhril­ta. Muut unen hah­mot suh­tau­tu­vat hänen avut­to­muu­teen­sa välin­pitämät­tömästi. Ihmiset kulke­vat ohi, kun hän makaa taka­puoli pal­jaana kadul­la. Kol­le­ga on kiin­nos­tuneem­pi tikarista kuin Amalias­ta, ja nuori­pari kiire­htii leikkaa­maan hänen hiuk­si­aan tehdäk­seen niistä peruukin.

Kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen teo­ri­an klassi­nen refor­mu­loin­ti (Ryle 1979) nimit­täisi Amalian tois­tu­vaa asetel­maa jumik­si (engl. snag). Hän ei pysty toim­i­maan aloit­teel­lis­es­ti. Estyneet vai­h­toe­hdot oli­si­vat joko pae­ta tilanteesta tai puo­lus­taa itseään.

Täl­laiset yksinker­taiset for­mu­loin­nit kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen ter­api­an alkuaikoina oli­vat asi­akkaan ja ter­apeutin yhteis­es­ti tiivistämiä semant­tisia työkalu­ja, jot­ka tavoit­ti­vat asi­akkaan oireilua ylläpitäviä tois­tu­via toim­intat­apo­ja. Ryle kir­joit­ti varhaises­sa artikke­lis­saan, että psykoter­apeut­ti kuvaa vähän toisin sanoin sen, mitä asi­akas on hänelle tun­nil­la ilmais­sut. Ter­apeutin teo­reet­tiset käsit­teet ovat hänen havain­nointin­sa ja ajat­telun­sa työvä­lineitä, joiden avul­la hän tun­nistaa asi­akkaan ilmais­us­sa läs­nä ole­vat toim­intata­vat. Refor­mu­loin­nit oli­vat havain­to­jen yksinker­taisia, usein metaforisia sanoituk­sia.

Kaikkien psykoter­api­a­su­un­tausten ter­apeu­tit sovelta­vat tätä yksinker­taista menet­te­lyä. Erot syn­tyvät käsit­teistä, teo­ri­as­ta, joiden varas­sa he havain­noi­vat ja jäsen­tävät asi­akkaansa ilmaisua. Sen mukaises­ti psykoter­apeu­tit kiin­nit­tävät huomion­sa ilmaisun viit­taus­suhtei­den eri­laisi­in puoli­in. Kog­ni­ti­ivisen kään­teen jälkeinen KAT-refor­mu­loin­ti toden­näköis­es­ti nimeäisi tois­tu­van vas­tavuoroisen asetel­man sana­paril­la ”kohtelee kaltoin – lamaan­tunut”.

Ter­api­a­su­un­tausten teo­ri­at eroa­vat siinä, kuin­ka ne hah­mot­ta­vat asi­akkaan haas­teel­lisen tehtävän ilmaista sisäisen maail­mansa ja sen kohtei­den viitev­erkos­to­ja sanoin, joi­ta ter­apeut­ti voi ymmärtää. Kog­ni­ti­ivisille suun­tauk­sille on omi­naista varsin suo­ra­sukainen käsi­tys ajat­telun ja puheen välis­es­tä yhtey­destä. Psyko­ana­lyytikko taas olet­taa, että jokaisen puhutun sanan sisäl­lä on laa­ja assosi­ati­ivis­ten merk­i­tysy­hteyk­sien verkos­to.

Asi­akkaan sub­jek­ti­iviset, havain­to­jen välit­tämät kohteet ovat merkkikudelmi­na. Tämä pätee niin ulkoisi­in kuin sisäisi­in kohteisi­in. Jokainen havain­to sisältää kohtaamisen jälkenä merkin, joka tal­len­tuu muis­ti­jäl­jek­si. Sen viitev­erkos­tot ker­rostu­vat ja punoutu­vat merkkien kudelmik­si, joi­ta psyko­ana­lyyt­tisessä objek­tisuhde­teo­ri­as­sa kut­su­taan sisäisik­si objek­teik­si.

Psykoter­api­as­sa asi­akas pyrkii ilmaise­maan sisäistä kohde­maail­maansa. Puhutut sanat ovat päävä­lineitä, mut­ta kun sanat eivät riitä, kuvat, musi­ik­ki, ele- ja liikeil­maisut voivat olla apuna. Ilmaisun merkkivä­lineistö vai­htelee, mut­ta asi­akas sijoit­taa niiden viitev­erkos­toi­hin sisäis­ten merkkien­sä viitev­erkos­ton.

Niin­pä psykoter­apeut­ti voi aina havain­noi­da ilmaisun viit­tausko­htei­ta ja samanaikaises­ti asi­akkaan suh­tau­tu­mista kohteeseen. Kohde- ja suhde­vi­it­teet muo­dosta­vat yksey­den myös ilmaisun merkkivä­lineistössä.

Viit­tausko­hteet ovat sitä, mis­tä asi­akas ker­too. Merkkien viite­sisäl­lössä ne edus­ta­vat kohde­vi­it­teitä. Vaik­ka sano­jen ”äiti”, ”juna” tai ”sairaala” henkilöko­htainen merk­i­tys vai­htelee yksilöstä toiseen, sano­jen kohde­vi­it­teet aut­ta­vat keskustelun osa­puo­lia ymmärtämään sen, mis­tä puhutaan.

Suhde kohteeseen ilmen­tää yksilön sub­jek­ti­ivista koke­mus­ta kohteesta. Siihen sisäl­tyvät kohde­vi­it­teisi­in kietoutu­vat, kohtaamisen jäl­jen sisältämät suhde­vi­it­teet. Ihmisil­lä suhde­vi­it­teet ilmenevät kohteen tun­nesävy­inä. Näitä yksilöl­lisiä suhde­vi­it­teitä kie­len sanat eivät voi sisältää. Sik­si puhu­jan on etsit­tävä ilmaisu­ja, joil­la hän val­ot­taa, mitä ”äiti”, ”juna” tai ”sairaala” hänelle merk­it­sevät, miltä ne tun­tu­vat.

Vaik­ka puhu­ja ei yksi­tyisko­htais­es­ti ilmai­sisi suhdet­taan johonkin mielessään ole­vaan kohteeseen, suh­tau­tu­mi­nen ilme­nee hänen tavois­saan ilmaista itseään. Se ilme­nee puheen proso­di­as­sa, toisin sanoen inton­aa­tios­sa, puheen voimakku­u­den vai­htelus­sa ja yksit­täis­ten sano­jen pain­o­tuk­sis­sa. Se voi myös ilmetä sanavalin­nois­sa ja kohtei­den erikoi­sis­sa kuvailu­tavois­sa sekä puheil­maisua tahdis­tavis­sa ilmeis­sä ja eleis­sä. Niin­pä vain kuun­tele­mal­la ja havain­noimal­la asi­akkaan ilmaisua pääsemme vähitellen per­ille hänen sisäis­es­tä kohde­maail­mas­taan ja hänen suh­teestaan sen kohteisi­in.

Voiko semi­oot­tis­es­ta objek­tisuhde­teo­ri­as­ta tul­la kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen ter­api­an teo­ria?

Irtau­tu­mi­nen KAT-teo­ri­an käsit­teistä tapah­tui 2010-luvul­la kahdessa vai­heessa. Ensim­mäi­nen vai­he oli uuden merkkikäsit­teen artiku­loimi­nen: merk­ki oli kohde- ja suhde­vi­it­tei­den ykseyt­tä. Se vapaut­ti näkemään Bah­tinin dial­o­gisen merkin ole­van kom­mu­nikati­ivis­ten merkkien raken­net­ta kuvaa­va eri­ty­istapaus, toki tärkeä, mut­ta se ei sovel­tunut yleis­es­ti psykol­o­giseen ana­lyysi­in.

Uusi merkkikäsite aut­toi muu­ta­man vuo­den kulues­sa huo­maa­maan, ettei kog­ni­ti­ivises­sa sekvenssi­mallis­sa eikä vas­tavuoroisen asetel­man käsit­teessä ollut paikkaa merkkien välit­tämille toimin­noille. Vuo­teen 2015 tul­taes­sa oli myös selvin­nyt, ettei KAT-teo­ri­as­sa ole toimin­nan kohteen ideaa. Teo­ri­an rajoit­tuneisu­ut­ta oli mah­do­ton­ta kor­ja­ta yrit­tämäl­lä työn­tää kohteel­lisu­u­den ja merkkivälit­teisyy­den näkökul­mia sen osak­si. Sen yrit­tämi­nen oli tuot­tanut vain lisää käsit­teel­listä sekaan­nus­ta.

Oli siis tehtävä käsit­teelli­nen suur­si­ivous ja otet­ta­va kohteelli­nen toim­inta uuden teo­ri­an peruskäsit­teek­si. Sen sisäl­lä van­han teo­ri­an kog­ni­ti­iviset sekvenssit kuvaa­vat toimin­nan yleistä, ajas­sa etenevää omi­naisu­ut­ta, ja vas­tavuoroiset asetel­mat toim­i­jan ja kohteen molem­min­puolista voima­suhdet­ta. Van­ha teo­ria on mukana, mut­ta sen käsit­teet ovat siir­tyneet uusi­in asemi­in.

Merkkien välit­tämän toimin­nan käsite on oikeas­t­aan varsin yksinker­tainen. Sen vaikeus ajat­telun työvä­li­neenä syn­tyy siitä, että sen viit­tä näköko­htaa on vaikeaa pitää samanaikaises­ti mielessä. Toinen vaikeus on siinä, että olemme tot­tuneet hah­mot­ta­maan toimin­nan reak­tiona. Se näyt­täy­tyy päivit­täin sanomale­hdis­sä ja medi­as­sa julka­istavis­sa, arjen eri­laisia ilmiöitä tarkastele­vis­sa asiantun­ti­joiden puheen­vuorois­sa.

”Mik­si joku ahdis­tuu ja mik­si toinen ryhtyy leipo­maan juurileipää koron­a­pan­demi­an olois­sa?”; ”Mikä altistaa nuoret peliri­ip­pu­vu­udelle?”; ”Mikä saa puoli­son muut­tumaan väki­val­taisek­si, kun pap­pi on sanonut aame­nen?” Vas­tauksi­na esitetään eri­lais­ten tek­i­jöi­den luet­teloi­ta, joista perin­nöl­lisyys, aivo­jen välit­täjäainei­den pitoisu­udet ja varhais­lap­su­u­den kiin­tymys­suh­teet ovat eri­tyisen suosit­tu­ja.

On myös haas­teel­lista tavoit­taa käsit­teel­lisil­lä työvä­lineil­lä liikku­vaa ilmiötä, jos­sa toim­i­jan ja kohteen välit­tynyt yhteys jatku­vasti muun­tuu välit­täjästä ja molem­min­puolis­es­ta voima­suh­teesta riip­puen. Kult­tuurimme on vielä monil­ta osil­taan aris­to­teelisen ajat­te­lu­ta­van kahleessa. Sille on tun­nu­so­maista olioiden nimeämi­nen ja kuvaami­nen omi­naisuuk­sien avul­la. Suh­teel­lisu­us­teo­ri­an suuri oival­lus tuo­da aika mukaan avaru­udel­lis­ten suhtei­den ja liikkei­den ana­lyysi­in on fyysikoille arkipäivää. Psykolo­gia ja psyki­a­tria lep­äävät edelleen tyypit­te­ly­jen (kuten kiin­tymystyylit), piirtei­den (esimerkik­si Big Five ‑per­soon­al­lisu­u­den teo­ria) ja luokkia erot­tele­vien kri­tee­rien (ICD-10 diag­nos­tiset kuvauk­set) varas­sa.

Olemme oppi­neet pysäyt­tämään tutkit­ta­van kohteen liik­keen tyypit­telemäl­lä tai for­mal­isoimal­la se tois­tu­vak­si, kuten nimetessämme vas­tavuoroisia asetelmia. Toimin­nan teo­ri­an keskenään jatku­vasti liikku­vien näkökul­mien omak­sum­i­nen edel­lyt­tää van­has­ta ajat­te­lu­tavas­ta pois oppimista. Se vaatii paljon työtä, ja estää koulutet­tua kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tistä ter­apeut­tia omak­sumas­ta uut­ta teo­ri­aa.

Toinen este sisäl­tyy psykoter­apeut­tien taipumuk­seen rak­en­taa ter­apeut­ti­nen iden­ti­teet­tin­sä suun­tauk­sen­sa käsit­tei­den ja menet­te­ly­tapo­jen varaan. Samas­tu­mi­nen oman suun­tauk­sen teo­ri­aan ja menetelmi­in on omi­naista kaikille ter­api­a­su­un­tauk­sille. Tämä ruokkii dog­maat­tisu­ut­ta ja suun­tausten välisiä koulukun­taki­is­to­ja. Olem­meko vielä KAT-ter­apeut­te­ja, ellei meil­lä ole toim­intata­van ja vas­tavuoroisen asetel­man käsit­teitä? Tai refor­mu­laa­tiokir­jeitä ja ”mäp­päys­tä” – visuaal­is­ten dia­gram­mien piirte­lyä yhdessä ter­api­as­sa kävi­jän kanssa?

Entä kuin­ka uusi teo­ria voidaan inte­groi­da kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen ter­api­an koulu­tuk­seen? Käytän­nössä ain­oa mah­dol­lisu­us on aloit­taa koulu­tus semi­oot­tisen objek­tisuhde­teo­ri­an opiskelul­la. Vas­ta sen omak­sumisen jäl­keen voitaisi­in nyky­istä KAT-teo­ri­aa tarkastel­la teo­ri­ahis­to­ri­al­lisen kehi­tyk­sen näkökul­mas­ta. Tämä pitää sisäl­lään psyko­ana­lyyt­tisen objek­tisuhde­teo­ri­an ja Kel­lyn kon­struk­tio­teo­ri­an inte­groin­nin 1970-luvul­la, kog­ni­ti­ivisen kään­teen ja siitä seu­ran­nei­den teo­reet­tis­ten jän­nit­tei­den tarkastelun, ja dis­sosi­ati­ivis­ten ilmiöi­den tulemisen KAT-teo­ri­an osak­si 1990-luvul­la.

Psykoter­apeut­tiseen käytän­töön uusi teo­ria tuo dial­o­gisen sekvenssi­ana­lyysin for­mu­loin­nin työkaluk­si entis­ten rin­nalle. Niistä ei tarvitse hylätä mitään. Työvä­linei­den jous­ta­va käyt­tö on ollut kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tiselle ter­api­alle tun­nu­so­maista alus­ta alka­en. Kaik­ki, mikä tukee asi­akkaan itse­havain­noin­nin kehit­tymistä ja ajoit­tuu hänen lähike­hi­tyk­sen­sä vyöhyk­keelle, on sal­lit­tua.

Onko semi­oot­ti­nen objek­tisuhde­teo­ria nyt valmis? Ei. Kohteel­lisen toimin­nan ja merkin käsit­teet aut­ta­vat ratkaise­maan kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­tisen teo­ri­an käsit­teel­lisen ris­tiri­idan psyykkisten sekvenssien ja vas­tavuorois­t­en asetelmien välil­lä. Ne avaa­vat myös mah­dol­lisu­u­den hyö­dyn­tää täysimääräis­es­ti psyko­ana­lyysin klas­sikoiden kli­in­isiä havain­to­ja ihmisen sisäis­ten objek­tien dynami­ikas­ta.

Molem­min­puolisen voima­suh­teen idea pakot­taa kuitenkin aset­ta­maan seu­raa­van kysymyk­sen: miten syn­tyy ja kehit­tyy toim­i­jan voima, joka ilme­nee hänen kohteeseen suun­tau­tu­vas­sa toimin­nas­saan?

Mikään käsit­teelli­nen tapa ottaa jokin ilmiökent­tä hal­tu­un ei ole tyh­jen­tävä, saati sit­ten lop­ulli­nen. Käsit­teet kehit­tyvät murtues­saan joko sisäisen ris­tiri­itaisuuten­sa jän­nit­teis­sä tai käytän­nössä, joka alati tuo niiden sisälle uusia merk­i­tysker­rostu­mia. Myös teo­reet­tiset käsit­teet ovat merkke­jä, ja sel­l­aisi­na ne nou­dat­ta­vat merkkien kehit­tymisen sään­nön­mukaisu­ut­ta.

Viit­teet

1Aineis­tonkeru­un aikoi­hin 1970-luvul­la tätä ter­miä käytet­ti­in tum­mai­hoi­sista.

Kir­jal­lisu­us

Bakhtin, Mikhail (1984). Prob­lem of Dostoevsky’s poet­ics. Mach­ester, UK: Man­ches­ter Uni­ver­si­ty Press.

Bol­las, Christo­pher (1987). The shad­ow of the object. Lon­too: Free Asso­ci­a­tion Books.

Brentano, Franz (1874/1995). Psy­chol­o­gy from an empir­i­cal stand­point. Lon­too & New York: Rout­ledge.

Com­paret­ti, A. Milani (1981). The neu­ro­phys­i­o­log­ic and clin­i­cal impli­ca­tions of stud­ies on fetal motor behav­iour. Sem­i­nars in Peri­na­t­a­l­o­gy, 5, 183‒189.

Freud, Sig­mund (1916). Intro­duc­to­ry lec­tures. Luet­tavis­sa osoit­teessa https://freudianassociation.org/en/wp-content/uploads/Sigmund_Freud_1920_Introductory.pdf, 3342.

Kivikkokan­gas, Sami; Leiman, Mikael & Enck­ell, Hen­rik (2020). Itse­havain­noin­nin kehit­tymi­nen edel­ly­tyk­senä itseana­lyyt­tiselle funk­ti­olle. Psykoter­apia, 39(3), 196–216.

Leiman, Mikael (1992). The con­cept of sign in the work of Vygot­sky, Win­ni­cott and Bakhtin: Fur­ther inte­gra­tion of object rela­tions the­o­ry and activ­i­ty the­o­ry. British Jour­nal of Med­ical Psy­chol­o­gy, 65, 209‒221.

Leiman, Mikael (1994). Pro­jec­tive iden­ti­fi­ca­tion as ear­ly joint action sequences: A Vygot­skian adden­dum to the pro­ce­dur­al sequence object rela­tions mod­el. British Jour­nal of Med­ical Psy­chol­o­gy, 67, 97–106.

Leiman, Mikael (1997). Pro­ce­dures as dia­log­i­cal sequences: A revised ver­sion of the fun­da­men­tal con­cept in cog­ni­tive ana­lyt­ic ther­a­py. British Jour­nal of Med­ical Psy­chol­o­gy, 70, 193‒207.

Leiman, Mikael (2011). Mikhail Bakhtin’s con­tri­bu­tion to psy­chother­a­py research. Cul­ture & Psy­chol­o­gy, 17, 441‒461.

Leon­tiev, Alex­ei Niko­lae­vich (1977). Toim­inta, tietoisu­us, per­soon­al­lisu­us. Suom. Pent­ti Hakkarainen. Helsin­ki: Kansankult­tuuri.

Ryle, Antho­ny (1975). Frames and cages. The reper­to­ry grid approach to human under­stand­ing. Lon­too: Sus­sex Uni­ver­si­ty Press.

Ryle, Antho­ny (1979). The focus in brief inter­pre­tive psy­chother­a­py: Dilem­mas, traps and snags as tar­get prob­lems. The British Jour­nal of Psy­chi­a­try, 134, 46–54.   

Ryle, Antho­ny (1982). Psy­chother­a­py. A cog­ni­tive inte­gra­tion of the­o­ry and prac­tice. Lon­too: Aca­d­e­m­ic Press.

Ryle, Antho­ny (1985). Cog­ni­tive the­o­ry, object rela­tions, and the self. British Jour­nal of Med­ical Psy­chol­o­gy, 58, 1‒7.

Ryle, Antho­ny (1991). Object rela­tions the­o­ry and activ­i­ty the­o­ry: A pro­posed link by way of the pro­ce­dur­al sequence mod­el. British Jour­nal of Med­ical Psy­chol­o­gy, 64, 307–316.

Ryle, Antho­ny & Kerr, Ian B. (2002). Intro­duc­ing cog­ni­tive ana­lyt­ic ther­a­py: Prin­ci­ples and prac­tice. Chich­ester, UK: Wiley.

Ryle, Antho­ny & Lunghi, Mar­tin (1970). The dyad grid: A mod­i­fi­ca­tion of reper­to­ry grid tech­nique. The British Jour­nal of Psy­chi­a­try, 117, 323‒327.

Salzberg­er-Wit­tem­berg, Isca (1970). Psy­cho­an­a­lyt­ic insight and rela­tion­ships: A Klein­ian approach. Lon­too & New York: Rout­ledge.

Savolainen, Juha (2020). Dialogi­nen sekvenssi­ana­lyysi. Teok­ses­sa Haan­pää, Pirk­ka & Tikka­nen, Soile (toim.), Kat­sei­ta, 42‒70. Helsin­ki: Kog­ni­ti­ivis-ana­lyyt­ti­nen psykoter­api­ay­hdis­tys ry.

Stephens, Richard; Atkins, John & Kingston, Andrew (2009). Swear­ing as a response to pain. Neu­rore­port, 20, 1056‒1060.

Win­ni­cott, Don­als Woods (1971). Play­ing and real­i­ty. Lon­too: Tavi­s­tock.