Valitse vuosi:
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982


Avaa näköisversio

Marja Lindqvist: Pirkko Siltala 90 vuotta

Koulu­tusp­syko­ana­lyytikko Pirkko Sil­ta­la täyt­tää 90 vuot­ta lokaku­un 30. päivä. Lämpimät onnit­te­lut Pirkolle!

Psykoter­apia-lehti on julkaissut Pirkko Sil­ta­lan 70- ja 80-vuo­tis­syn­tymäpäivähaas­tat­te­lut numerois­sa 3/2002 ja 2/2013 (Lei­jala-Mart­ti­la 2002; 2013). Näistä haas­tat­teluista ensim­mäisessä Mervi Lei­jala-Mart­ti­la keskit­tyy Pirkko Sil­ta­lan elämän ja ammatil­lisen uran kulku­un, ja jälkim­mäi­nen val­ot­taa hänen psyko­ana­lyyt­tistä ajat­telu­aan ja kir­joituk­si­aan.

Nyt onkin aihet­ta julka­ista jut­tu Pirkko Sil­ta­lan 90-vuo­tispäivän kun­ni­ak­si. Asia tuli puheek­si, kun kävin tapaa­mas­sa Pirkkoa espoolaises­sa hoivakodis­sa ja vein hänelle Mart­ti Siiralan 100-vuo­tisjuh­lassem­i­naarin ohjel­man. Tässä yhtey­dessä hän ker­toi myös, että hän oli ollut Mart­ti Siiralan analysan­di, oppi­las ja myöhem­min työ­toveri ja työn jatka­ja.

Pirkko Sil­ta­la on julkaissut yhdek­sän kir­jaa ja ollut mukana kir­joit­ta­mas­sa ja toimit­ta­mas­sa tois­takym­men­tä kir­jaa, lisäk­si hän on julkaissut tois­tasa­taa artikke­lia. Vuo­den 2013 jäl­keen hän on julkaissut seu­raa­vat teok­set: Van­hu­us ‒ elämä halu­aa tul­la ele­tyk­si (2013), Taakkasi­ir­tymä ‒ trau­man siir­to yli sukupolvien (2016) ja Elämän päät­tyessä ‒ mat­ka kohti kuole­maa (2017), joka jäi hänen viimeisek­si kir­jak­seen.

Tässä jutus­sa tuon esille Pirkko Sil­ta­lan ajat­telua näi­den kol­men teok­sen poh­jal­ta. Väli­in lai­tan joitakin Pirkon omia sano­ja tai tun­nelmia viime vuosil­ta.

Taakkasi­ir­tymä

Mart­ti Siirala loi taakkasi­ir­tymä-käsit­teen 1960-luvul­la. Hän kiteyt­ti sen näin: ”Se, mikä ei tule yhdessä jae­tuk­si, tulee jonkun kan­net­tavak­si ‒ taakkasi­ir­tymäk­si.”

Taakkasi­ir­tymäk­si kut­su­taan vaimen­net­tu­jen ja työstämät­tömien trau­maat­tis­ten koke­musten siir­tyvää per­in­töä sukupolves­ta toiseen. Nyky­isin samaa ilmiötä kuvataan ylisukupolvisi­na trau­moina.

Taakkasi­ir­tymä-ilmiö sisältää ajan moni­u­lot­teisu­u­den: ympäril­lämme on nyky­isyys, men­neisyys, tule­vaisu­us. Tämä merk­it­see myös mah­dol­lisu­ut­ta muu­tok­seen, taakkasi­ir­tymän katkeamiseen ‒ tois­tos­ta pois. Yhteinen koke­musti­eto johtaa ylisukupolvis­ten trau­mo­jen uudelleen­jakamiseen ja antaa toivon per­spek­ti­ivin.

Taakkasir­tymä-kir­jansa esseis­sä Pirkko Sil­ta­la pohtii ilmiötä eri näkökul­mista ja mon­es­ta eri ulot­tuvu­ud­es­ta. Ydi­na­jatuk­se­na on esit­tää yksis­sä kan­sis­sa näke­mys siitä, mitä kaikkea taakkasi­ir­tymä pitää sisäl­lään. 

Sil­ta­la tarkastelee taakkasi­ir­tymää yhteiskun­nal­lisel­la ja yksilön tasol­la, his­to­ri­as­sa, kir­jal­lisu­udessa ja myyteis­sä. Keskeisenä on myös psykoter­apia eri muodois­saan taakkasi­ir­tymien vas­taan­ot­ta­jana ja työstäjänä. Myös myytit, kuten Oidi­pus ja Kuller­vo, ovat taakkasi­ir­tymän kan­ta­jia ja ilmaisi­joi­ta. Samoin kir­jal­lisu­us ja sen muisti avaa­vat uusia näkymiä aiheeseen.

Sil­ta­la kuvaa myös saame­lais­ten kohtaloa, joka ker­too syväl­lis­es­ti ja moni­u­lot­teis­es­ti taakkasi­ir­tymään sisäl­tyvistä yhteisöl­li­sistä ja yksilöl­li­sistä koke­muk­sista.

Tuodessaan esi­in Mart­ti Siiralan ajat­telua Pirkko Sil­ta­la kir­joit­taa siitä, miten trans­fer (taakkasi­ir­tymä) muun­tuu trans­fer­enssik­si (tun­teen­si­ir­tymäk­si) psyko­ana­lyyt­tisessä hoi­dos­sa. Juuri trans­fer­enssis­sa tapah­tuu eheyt­tävä muu­tos.

Näk­isin tärkeäk­si sen, että nykyp­sykoter­apeut­tisukupolville avataan Pirkko Sil­ta­lan essei­den kaut­ta Mart­ti Siiralan ajat­telua, joka oli monel­la tavoin aikaansa edel­lä. Taakkasi­ir­tymä on osoit­tau­tunut tärkeäk­si käsit­teek­si mon­en eri­ty­isalan käyt­töön.

Van­hu­us

Pirkko Sil­ta­la on kir­joit­tanut kir­jan Van­hu­us ‒ elämä halu­aa tul­la ele­tyk­si (2013). Olen koon­nut alle joitakin keskeisiä ajatuk­sia teok­ses­ta.

Van­hen­e­m­i­nen on elinikäi­nen pros­es­si. Se alkaa jo elämän alus­sa. Van­hu­us on sub­jek­ti­ivi­nen koke­mus. Jokainen van­he­nee itse ja luo van­hu­udelle omat merk­i­tyk­sen­sä. Van­hu­us sisältää ja sal­lii eri­laisia vai­h­toe­hto­ja ja muun­nelmia.

Van­huk­sen perus­tarpei­ta on tul­la kuul­luk­si ja nähdyk­si sekä kuu­lua laa­jem­paan yhteisöön. Yhteisöl­lisyys on van­hu­u­den ytimessä. Se tukee van­hus­ta hänen tämän­hetkisen elämän­sä, tule­vaisuuten­sa ja koko elämänkulkun­sa hah­mot­tamises­sa ja ymmärtämisessä.

Van­hu­udessa kehit­tyy laa­jene­va tietoisu­us: elämänker­ral­liset muis­tot tul­vah­ta­vat mieleen, ja van­hus tutkiskelee itseään ja elämään­sä. Hän pyrkii hyväksymään elämän sel­l­aise­na kuin se oli, rikkaana ja puut­teel­lise­na.

Van­hu­us kehit­tyy ajal­lis­es­ta jatku­vu­u­den tun­teesta. Van­hus tarvit­see tutkimus­matkoil­laan vierelleen kanssakulk­i­jan ja kuun­teli­jan. Vuorovaiku­tus voimis­taa ja sävyt­tää muis­telemista.

Eräässä lehti­haas­tat­telus­sa (Mus­tavuori 2018) ollessaan 85-vuo­tias Pirkko Sil­ta­la ker­toi, että hän oli alka­nut vuot­ta aikaisem­min tun­tea itsen­sä van­hak­si. ”Muisti huononee, väsyt­tää eivätkä ruumi­in­li­ik­keet ole enää niin jous­tavia. Halu­an silti jatkaa elämää mah­dol­lisim­man rikkaasti ja monipuolis­es­ti.” Eräässä yhtey­dessä pari vuot­ta sit­ten hän tote­si min­ulle: ei van­hu­us olekaan sel­l­aista, mis­tä olen kir­joit­tanut, vaan siinä on myös paljon kur­jaa ja ikävää puol­ta. Tämä tapah­tui sen jäl­keen, kun vakavam­mat fyy­siset ongel­mat oli­vat alka­neet vai­va­ta hän­tä. Pirkko huo­masi kir­joit­ta­neen­sa van­hu­u­den alku­vai­heista, mut­ta ihmisen eläessä pidem­pään van­hu­us saa uusia sävyjä.

Van­hu­us on myös mene­tys­ten ja muu­tosten aikaa. Ne koske­vat omaa ruumi­il­lista ja psyykkistä min­u­ut­ta. Läheiset ihmiset sairas­tu­vat ja kuol­e­vat. Pirkko on kokenut puoli­toista vuot­ta sit­ten puolison­sa Veikon kuole­man. Pitkän avi­o­li­iton päät­tymi­nen toisen kuole­maan on ollut Pirkolle suuri suru ja mene­tys, ja se on vaikut­tanut hänen elämän­halu­un­sa.

Van­hu­us on hyvin yksilölli­nen koke­mus, ja kukin van­he­nee oma­l­la ain­ut­laa­tuisel­la taval­laan. Van­hu­us on siir­tymä­vai­he elämän ja kuole­man välis­sä. Siinä jokaisel­la on oma aikansa. Elämän tie on myös kuole­man tie.

Kuolem­i­nen ja kuole­ma

Pirkko Sil­ta­la viimeisek­si on jäänyt kir­ja Elämän päät­tyessä ‒ mat­ka kohti kuole­maa (2017). Seu­raavas­sa tuon esille joitakin keskeisiä kohtia tästä teok­ses­ta.

Ihmisen elämä alkaa ja lop­puu. Syn­tymä ja kuole­ma rajaa­vat ole­mas­saoloamme, kuole­ma sisäl­tyy elämäämme. Kuole­ma on peru­ut­tam­a­ton, valmis­tau­tu­mi­nen siihen kestää läpi elämän.

Ihmi­nen muo­dostaa suh­teen kuole­maansa monin tavoin, jot­ka vai­htel­e­vat ja muut­tuvat hänen elämän­sä aikana, hänen elämänkoke­musten­sa, elämän­ti­lantei­den­sa ja per­soon­al­lisuuten­sa mukaan. ”Puhues­sani kuolemis­es­ta ja kuole­mas­ta tarkoi­tan kuolemisel­la tapah­tu­maa, jos­sa olem­i­nen sisältää oloti­lan ja valmis­tau­tu­misen kuole­maan”, kir­joit­taa Pirkko Sil­ta­la.

Kuole­ma on moniselit­teinen. Ihmi­nen läh­estyy sitä eri suun­nista usei­ta reit­te­jä pitkin. Kuole­ma pak­e­nee ymmär­rystämme. Se ei ole täysin jär­jen eikä tietoisu­utemme tavoitet­tavis­sa.

Ihmiselle on tärkeää avau­tua kuole­man todel­lisu­u­teen, sen vääjäämät­tömyy­teen. Se herät­tää ahdis­tus­ta, mut­ta sen avul­la voi löy­tyä tyyn­tymys: oikeus ja mah­dol­lisu­us kuol­la.

Kuole­man koke­mus on sidot­tu siihen elämään, jon­ka ihmi­nen on elänyt. Kuolem­i­nen ja kuole­ma ovat inhimil­li­sistä koke­muk­sista henkilöko­htaisim­mat.

Tietoisu­us kuole­mas­ta on edel­ly­tys elämän ymmärtämiselle ja port­ti tule­vaan, kuole­man jäl­keen, jos­ta jokaisel­la on omat mieliku­vansa.

Pirkko Sil­ta­la kir­joit­taa: ”Oma ammatill­i­nen työni psyko­ana­lyytikkona on luon­nol­lis­es­ti vaikut­tanut siihen, mitä kuole­mas­ta ajat­te­len.”

Alkukesästä 2022 kun käyn Pirkkoa tapaa­mas­sa, jak­saa hän olla kiin­nos­tunut Ther­a­peian asioista, kuten alka­v­ista koulu­tuk­sista. Toisaal­ta hän tuo usein esi­in sen, miten kokee eläneen­sä elämän­sä valmi­ik­si ja ole­vansa valmis kuole­maan. 

Kir­jal­lisu­us

Lei­jala-Mart­ti­la, Mervi (2002). Koulu­tusp­syko­ana­lyytikko Pirkko Sil­ta­la 70 vuot­ta. Psykoter­apia, 21(3), 224‒230.

Lei­jala-Mart­ti­la, Mervi (2013). Pirkko Sil­ta­la 80 vuot­ta. Elämä halu­aa tul­la ele­tyk­si. Psykoter­apia, 32(2), 143–149. 

Mus­tavuori, Jaana-Mir­jam (2018). Psyko­ana­lyytikko Pirkko Sil­ta­la: ”Kuole­man jäl­keen tulee hil­jaisu­us”. Eeva, 85(5). 

Sil­ta­la, Pirkko (2013). Van­hu­us ‒ elämä halu­aa tul­la ele­tyk­si. Helsin­ki: Kir­japa­ja

Sil­ta­la, Pirkko (2016). Taakkasi­ir­tymä ‒ trau­man siir­to yli sukupolvien. Helsin­ki: Ther­a­peia-säätiö.

Sil­ta­la, Pirkko (2017). Elämän päät­tyessä ‒ mat­ka kohti kuole­maa. Helsin­ki: Kir­japa­ja.